Wonen in de toekomst!

Wanneer Olaf thuiskomt, komt zijn huis tot leven: lampen gaan vanzelf aan, de verwarming brengt de ruimte op de ideale temperatuur, en muziek speelt op precies het juiste volume. Deze slimme huisautomatisering is het resultaat van Olaf’s passie voor domotica. Dankzij deze technologie kan hij met een paar tikken op zijn smartphone of een eenvoudig stemcommando zijn huis op afstand bedienen en monitoren. Hij vertelt er enthousiast over.

Terug

Naam: Olaf Meinders

Woont in: ‘s Gravendeel

Relatie: Vriendin

Functie: ICT Servicemanager

Hoe lang bij AVR: Sinds 2001

Locatie: Rozenburg

Een slimmer huis

“Domotica staat voor de integratie van ‘smart home’ technologie, waarbij diverse elektronische apparaten en systemen in een huis samenkomen. Het doel? Het automatiseren van dagelijkse functies zoals verlichting, verwarming, luchtvochtigheid, beveiliging, en entertainment. Mijn passie voor domotica is ontstaan uit mijn achtergrond in IT gecombineerd met een enthousiasme voor het automatiseren van alledaagse taken. Er is zoveel mogelijk tegenwoordig! En waar kun je beter experimenteren en innoveren dan in je eigen huis?”

Slechts één commando nodig

“Het gaat verder dan enkel een pakket kopen en installeren. De echte uitdaging ligt in het creëren van automatiseringen. Met één opdracht aan Google Assistant zet ik een reeks zelf geprogrammeerde acties in gang. Zo zorgt ‘ik ga naar bed’ ervoor dat lampen uitgaan, de temperatuur daalt, buitensensoren activeren en er een muziekje speelt dat na een tijdje automatisch stopt. Mijn focus ligt op slimme verlichting, maar ook op personendetectie, vochtigheids- en luchtkwaliteitsregeling. Een hoge luchtvochtigheid activeert bijvoorbeeld de ventilatie. Dit alles ontwerp en programmeer ik met Node Red en C#. Voor de hardware ontwerp en soldeer ik zelf de printplaten.”

Went snel

“Het is bijzonder hoe snel je gewend raakt aan deze technologie, zelfs voor mijn vriendin, die er normaal niet zoveel om geeft. Het klinkt misschien gek, maar het frustreert me wanneer ik thuiskom en de lampen niet automatisch aangaan, waardoor ik in het donker beland. Gelukkig kan alles ook handmatig bediend worden in zulke ‘noodgevallen’. Naast het gemak en de efficiëntie, draagt het ook bij aan energiebesparing. Apparaten blijven niet onnodig aan. Wanneer ik een kamer verlaat, dimt het licht daar automatisch na twee minuten.”

Meegaan met de snelle ontwikkelingen

“De domoticawereld ontwikkelt zich snel, en het bijhouden ervan is een uitdaging. Het vraagt om voortdurende updates en verbeteringen. Vroeger gebruikten we bijvoorbeeld infraroodsensoren voor aanwezigheidsdetectie. Tegenwoordig detecteren geavanceerde technologieën, zoals hartslag- en radardetectie mijn aanwezigheid zonder dat ik beweeg. Een kleine revolutie in mijn huis!”

Meer berichten:

Een jaar na de brand zit afvalbedrijf AVR met grootste vastgoedclaim ooit!

Als een enorme brand bij de Rotterdamse afvalcentrale AVR eind september 2023 na ruim twee dagen eindelijk is geblust, overheerst bij ceo Yves Luca de opluchting: er zijn geen doden of gewonden gevallen. Hij beseft dan nog niet hoeveel ellende hem nog te wachten staat. ‘We waren verzekerd tot €500 mln. Daarmee redden we het waarschijnlijk niet.’

De eerste vraag voor de financial is: wie gaat dit betalen?

Een grote brand legde vorig jaar de grootste installatie van afvalverwerker AVR bijna een jaar stil. Wim Geuze, manager controlling, en zijn team van 10 controllers moesten flink aan de bak om operationele en financiële oplossingen te vinden en het bedrijf draaiende te houden.

De onmisbare rol van contractors

Contractors zijn een onmisbaar onderdeel van AVR. Maar wat doen ze precies en waarom zijn ze zo belangrijk voor AVR? Dat leggen onze site manager in Duiven, Remco Rutgers, en directeur van Van der Beek’s, Nico Groot Koerkamp, graag uit.