Wie verbrandt jouw afval?
Je zet de vuilniszak buiten, die wordt opgehaald en waarschijnlijk denk je er verder niet meer aan. Maar restafval verwerkt zichzelf natuurlijk niet. Wie doet dat eigenlijk?
In en om Rotterdam en Arnhem verbrandt en verwerkt AVR je restafval. Maar ook als je in Utrecht of Den Haag woont heb je grote kans dat dit de partij is die jouw grijze afvalzakken verwerkt. Hoe dat verwerken stap voor stap in zijn werk gaat kun je hier lezen. We vroegen Pim de Vries, director waste processing bij AVR, om meer te vertellen over het ontstaan van AVR en haar ontwikkelingen.
Het ontstaan van AVR
AVR startte zo’n veertig jaar geleden. ‘De stortplaatsen in Nederland raakten vol. De behoefte ontstond om daar iets aan te doen. Onder andere AVR bood een alternatief door te beginnen met afvalverbranding.’
En zo geschiedde. AVR begon met het verbranden van afval. Tijdens de verbranding kwam energie vrij en er zijn vervolgens vrijwel meteen turbines bij gezet om elektriciteit op te wekken.
De Vries gaat verder: ‘Toen bekend werd dat de verbrandingsrook schadelijk was voor onze gezondheid, zijn er bij AVR rookgasreinigingsinstallaties gebouwd. Deze maken de rook, die vrijkomt bij verbranding, weer zo schoon mogelijk. Daarin voldoen we aan de strengste normen.’
We produceren inmiddels niet alleen maar elektriciteit, maar ook stoom en stadsverwarming en grondstoffen voor bijvoorbeeld stoeptegels. En elke dag proberen we het een stukje beter te doen.
Pim de Vries,
Director Waste Processing
Ik ben verantwoordelijk voor de operationele afdelingen als Director waste processing. Een fantastische klus waarbij wij elke dag, verschillende soorten restafval vervoeren en slim verbranden om er vervolgens zoveel mogelijk energie van te maken en grondstoffen uit terug te winnen. We nemen dit werk serieus en zoeken elke dag naar manieren om het proces te perfectioneren.
Het teamwerk, de gedrevenheid van de mensen om mij heen en de uiteindelijke bijdrage aan een schonere wereld voor onze kinderen maakt dat ik trots ben op ons bedrijf.