Warme stad door stadswarmte
‘Ik krijg warmte van mijn familie.’ ‘Uit de verwarming.’ ‘Door de industrie afgevoerd.’ Dit zijn zomaar wat antwoorden op de vraag: hoe wordt jouw verwarming eigenlijk warm?
Er zijn natuurlijk verschillende manieren om jouw verwarming warm of een warme douche te krijgen. Eén van de manieren is door middel van stadswarmte. Maar wat is dat dan precies.
In een eerder blog beschreven wij de weg die jouw grijze afvalzak aflegt en wat er precies mee wordt gedaan. AVR zet het restafval uit deze zak om in energie voor huishoudens en bedrijven. Stoom is een voorbeeld van zulke energie. Het afval wordt verbrand en er lopen buizen met water om de verbrandingsovens heen. Dit water gaat koken en je raadt het al: daar komt stoom bij vrij.
Stomend warme douche
Stoom wordt opgevangen en via een warmtewisselaar wordt daarmee koud water verwarmd. Het water wordt vervoerd via leidingen. Dit heet het warmtenet. Die leidingen zijn volledig geïsoleerd en het water blijft daarom altijd goed warm tot het bij jouw huis of kantoor aankomt. De warmteleiding vanaf AVR tot de stad Rotterdam is bijvoorbeeld 30 kilometer. Het water koelt op die afstand ongeveer 2 graden af. Het water komt aan bij een verdeelstation van bijvoorbeeld NUON of ENECO. Zij zorgen dat dit bij jou terecht komt. Daarom heb jij een contract met een energieleverancier en niet met AVR zelf. Kun jij weer lekker warm douchen of de verwarming aanzetten. Zo wordt restenergie die normaal gesproken verloren gaat goed benut.
Niet iedereen heeft stadswarmte, maar als jij dat wel hebt zie je dat eigenlijk alleen in de meterkast. Hier komt het warmtenet op uit en vanuit daar lopen verschillende leidingen om jouw water te verwarmen. Bijvoorbeeld naar de badkamer, keuken en verwarming. Dit betekent ook dat je geen gas meer nodig hebt en dat is natuurlijk veel beter voor het milieu. Of je doucht met het water dat bij AVR is ‘gemaakt’? Nee. Het water is in dit geval slechts een warmtegeleider. Dus ons warme water geeft zijn energie af aan het water waar je mee doucht. En met de energie die vrijkomt uit één afvalzak kun je maar liefst zeven keer douchen.
Inmiddels verwarmt AVR al 160.000 woningen, maar ook bedrijven en ziekenhuizen in Rotterdam en regio Arnhem
Hoeveel bespaart dat?
Door het gebruik van stadswarmte voorkomt AVR jaarlijks een CO2-uitstoot van meer dan 324 kiloton door gasverbruik in huishoudens. Om inzicht te geven in hoeveel dat is: een zonnepaneel bespaart jaarlijks ongeveer 100 kilogram CO2. Dat is dus evenveel als je zou doen met drie miljoen zonnepanelen. Dat zijn ruim 280 voetbalvelden vol! Inmiddels verwarmt AVR al 160.000 woningen, maar ook bedrijven en ziekenhuizen in Rotterdam en regio Arnhem.
Meer weten over stadswarmte? Kijk op https://avr.nl/stadswarmte.