Rozenburg ontmoet Duiven

Hoewel de fabriek in Rozenburg nu niet draait, blijven we investeren in leren en ontwikkelen. Een aantal operators ging naar Duiven om ervaring op te doen met het stookproces en zich voor te bereiden op de herstart in Rozenburg.

Terug

Voor de meeste cursisten was het de eerste keer in Duiven. De driedaagse stookcursus begon daarom met een rondleiding door de fabriek en de CO2-afvanginstallatie, die binnenkort ook in Rozenburg gebouwd wordt. De collega’s vonden het interessant om te zien hoe deze installatie werkt en om Duiven te verkennen. Omdat we nog nooit eerder een uitwisseling en stookcursus op deze manier bij AVR hebben georganiseerd, was het even afwachten hoe het zou verlopen.

Uit de ervaring van de eerste groep kwamen een paar verbeterpunten naar voren. Zo hadden zij alleen vroege diensten, en dan is de samenstelling van het aangeleverde afval vaak hetzelfde. Hierdoor was het lastig om de invloed van verschillende soorten afval te zien op het verbrandings- en stookproces. En juist dat is zo belangrijk om te leren! Daarom is de cursus voor de groepen daarna iets aangepast, zodat ze zowel vroege als late diensten konden meemaken.

Ritchie Veltman, 1ste Operator EfW, die de Rozenburgse collega’s begeleidde, is enthousiast: “Het onderlinge contact verliep prima, er werden over en weer veel vragen gesteld. Het was daarnaast leuk om in Duiven een kijkje te nemen en van elkaar te leren. Dit zouden we vaker moeten doen.”

Vanaf oktober 2024 worden de operators weer in Rozenburg opgeleid echter blijven we elkaar regelmatig bezoeken!

Meer berichten:

Leren door simuleren!

Sommige situaties kun je niet in de praktijk oefenen, want dan ligt heel AVR stil – en dat willen we natuurlijk voorkomen. Daarom trainen onze operators met een computersimulator. Zo leren ze veilig alle ins en outs van het verbrandingsproces, zonder de dagelijkse operatie te verstoren.

In gesprek met Rob Schoorl over de kwaliteit van bodemas

De kwaliteitsnormen voor bodemas zijn de laatste jaren steeds strenger geworden. Een nieuwe, slimme installatie helpt ons om makkelijker aan deze eisen te voldoen én verbetert het verbrandingsproces. Senior Projectmanager Energy & Residues, Rob Schoorl, vertelt over deze innovatie en hoe die in Rozenburg al duidelijke voordelen oplevert.

Van gedachten wisselen met… Jeffrey en Marco

Deze keer vroegen we Jeffrey van der Leij (links) en Marco van Nimwegen (rechts) van AVR Rozenburg of ze ‘ALTIJD BEREIKBAAR’ moeten zijn voor hun werk. Vinden zij dit noodzakelijk en zijn ze het met elkaar EENS of juist ONEENS? Hieronder hun inzichten en verrassende antwoorden…

Een jaar na de brand zit afvalbedrijf AVR met grootste vastgoedclaim ooit!

Als een enorme brand bij de Rotterdamse afvalcentrale AVR eind september 2023 na ruim twee dagen eindelijk is geblust, overheerst bij ceo Yves Luca de opluchting: er zijn geen doden of gewonden gevallen. Hij beseft dan nog niet hoeveel ellende hem nog te wachten staat. ‘We waren verzekerd tot €500 mln. Daarmee redden we het waarschijnlijk niet.’