Nieuwe stoomturbine voor meer energie

AVR Rozenburg krijgt in 2020-2021 een nieuwe stoomturbine,‘Turbine F’. Een flinke stap vooruit, niet alleen in vermogen maar ook in het verkleinen van onze CO2-voetafdruk. Door de nieuwe turbine kunnen we meer energie halen uit restafval en gaat nog minder energie in rook op.

Terug

Stap vooruit

De bestaande “Turbine B” is inmiddels bijna 50 jaar oud. Deze turbine wordt vervangen door een nieuwe tegendrukturbine van Siemens. Deze moderne krachtpatser zal op volle kracht 22 Megawatt elektriciteit kunnen leveren. Tegelijkertijd blijft hij ook goed draaien bij 5 Megawatt terwijl er efficiënt lagedrukstoom wordt gemaakt. Goed nieuws voor de productieafdeling, want hierdoor zijn we niet meer alleen afhankelijk van de bestaande turbines en kunnen we voldoen aan de voorziene vraag voor processtoom en stadsverwarming.

Planning

In 2018 zijn de voorbereidingen gestart. Inmiddels is de nieuwe turbine-installatie besteld en is de oude installatie gesloopt. Naar verwachting starten de voorbereidende werkzaamheden voor de nieuwe turbine in mei 2021. Eerste kwartaal 2022 zal de nieuwe installatie dan lagedrukstoom en elektriciteit gaan leveren.

De nieuwe krachtpatser, ‘Turbine F’!

Resultaat

De nieuwe turbine-installatie kan op maximaal vermogen 60.000 huishoudens voorzien van elektriciteit en tegelijkertijd aan 100.000 huishoudens warmte leveren. Onze klanten zitten er dus ook in de toekomst warmpjes bij!

Meer berichten:

Nieuwe doorbraak plasticrecycling in de Botlek

Vrijdag 22 april heeft wethouder duurzaamheid Arno Bonte van Gemeente Rotterdam de nieuwe innovatieve demo-recyclinginstallatie van OBBOTEC bij Plant One in de Rotterdamse Botlek geopend. De nieuwe installatie is mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het Rotterdams Energie Transitie Budget en EU-REACT subsidie, evenals de betrokkenheid van diverse partners.

AVR schuift als expert aan bij IenW!

Adrie Huissoon, Adviseur duurzaamheid en huisvesting van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), wilde meer zicht op de afvalstromen van Rijnstraat 8. Want wat gebeurt er eigenlijk met de koffiebekers, het plastic en het gft-afval van het pand waarin IenW gevestigd is? Om die afvalstromen goed in kaart te krijgen, nodigde IenW diverse experts uit voor het programma: Afvalscheiding: tussen droom en daad”. Jasper de Jong, commercieel directeur AVR was één van de experts die zijn visie mocht geven.

Minder verslakking door inzet infraroodcamera’s

Zoals je in het artikel over het overschot aan gerecycled plastic kunt lezen, zit er momenteel veel meer plastic in bedrijfsrestafval. De hogere calorische waarde van plastic heeft gevolgen voor de temperatuur binnen onze installatie. De ovens zijn heel precies afgesteld op afval dat gelijkmatig brandt. Heb je ineens een batch met veel plastic, dan wordt de oven veel te heet. Oftewel: de thermische waarde verschilt dan te veel per keer. Daardoor is het verslakkingsprobleem in onze ovens toegenomen. Maar bij AVR blijven we nooit hangen in het signaleren van een probleem, we zoeken altijd gelijk naar oplossingen!

AVR energie-hofleverancier van buurbedrijf 4PET

Sinds 2017 mogen wij recyclingbedrijf 4PET in Duiven voorzien van door ons opgewekte elektriciteit. Daar komt binnenkort warmte bij in de vorm van stoom. Daarvoor moeten eerst nog wat werkzaamheden worden verricht, maar vanaf 2021 gaan we stoom afblazen bij de buren zodat zij er warmpjes bijzitten. Fijn dat de samenwerking zo verder kan worden uitgebreid!