Scheidingsinstallatie haalt nu ook plastic uit restafval Rotterdammers
De scheidingsinstallatie van AVR haalt nu ook plastic verpakkingen en drankpakken uit het restafval van alle Rotterdamse huishoudens. Scheiden van plastic, blik (metalen) en drankpakken is daardoor binnenkort niet meer nodig in de stad Rotterdam. Wethouder Bert Wijbenga van gemeente Rotterdam en CEO Yves Luca van afvalenergiebedrijf AVR namen dinsdagmiddag 21 mei de tweede lijn van de scheidingsinstallatie in gebruik, door de eerste Rotterdamse afvalzak op de lopende band te gooien.
Plastic straks bij het restafval
Nu nog scheiden Rotterdammers zelf hun plastic verpakkingen, blik (metalen) en drankpakken, ook wel PMD genoemd, door ze thuis apart te houden en in de speciale oranje PMD-container te gooien. Dat is met de scheidingsinstallatie niet langer nodig. Met geavanceerde machines wordt het PMD uit het restafval gehaald.
De komende tijd wordt de scheidingsinstallatie goed getest en aan het eind van het jaar stapt de gemeente Rotterdam helemaal over. Tot die tijd worden de speciale oranje containers voor plastic verpakkingen, blik en drankpakken gewoon nog gebruikt. Het thuis scheiden van glas, papier en karton, textiel en groente-, fruit- en tuinafval (gft) blijft belangrijk en blijft Rotterdam apart inzamelen.
Gemak voor Rotterdammers
Wethouder Wijbenga: “We willen afval scheiden voor Rotterdammers zo makkelijk mogelijk maken. Ook willen we meer grondstoffen uit het afval halen om opnieuw te gebruiken. Door PMD met de nieuwe scheidingsinstallatie uit het restafval te halen, slaan we twee vliegen in één klap.” Rotterdammers hoeven thuis geen extra ruimte te reserveren voor het scheiden van plastic verpakkingen en drankpakken. Dat is een groot voordeel voor de 75% Rotterdammers die wonen in een appartement of flatgebouw. Daarnaast scheiden we in Rotterdam nog te weinig afval.
Rotterdammers scheiden zo’n 2 kg PMD per inwoner per jaar. Nog steeds belandt 34 kg bij het restafval. De scheidingsinstallatie van AVR zorgt ervoor dat ongeveer 27 kg PMD per Rotterdammer per jaar gerecycled kan worden. Het door de machine uit het restafval halen van PMD levert een flinke bijdrage aan de ambitie van Rotterdam om in 2050 in huishoudens geen afval meer te produceren. Het is van belang dat grondstoffen zo veel mogelijk hergebruikt en gerecycled worden. Grondstoffen worden namelijk steeds schaarser.
CEO van AVR Yves Luca: “We zijn verheugd dat we nog meer voor de stad Rotterdam kunnen doen in het realiseren van haar circulaire ambities. Veel Rotterdammers zitten er nu al warmpjes bij door de stadswarmte die we maken. Met het terugwinnen van kunststoffen en drankenkartons uit restafval maken we de cirkel nu rond.”
Bekijk hier een filmpje over hoe het scheidingsproces werkt of bekijk onze infographic.