Nieuwe doorbraak plasticrecycling in de Botlek

Vrijdag 22 april heeft wethouder duurzaamheid Arno Bonte van Gemeente Rotterdam de nieuwe innovatieve demo-recyclinginstallatie van OBBOTEC bij Plant One in de Rotterdamse Botlek geopend. De nieuwe installatie is mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het Rotterdams Energie Transitie Budget en EU-REACT subsidie, evenals de betrokkenheid van diverse partners.

Terug

In de nieuwe installatie wordt aangetoond dat het mogelijk is de SPEX-technologie, een dissolutie technologie, op commerciële schaal toe te passen en diverse plastics met behulp van geavanceerde recyclingtechnologie te verwerken tot nieuwe zuivere grondstof. De opbrengst is bijna 100%, het materiaal van hoge kwaliteit. Het teruggewonnen plastic is dermate zuiver dat het weer ingezet kan worden voor nieuwe verpakkingen. Een doorbraak in de recycling van plastic!

Nieuwe technologie in staat complexe afvalstromen te verwerken

Er zijn diverse stromen van plastic, zoals flexibele plastic verpakkingen, die moeilijk te recyclen zijn en alleen laagwaardig verwerkt worden (bijv. tot bermpaaltjes) of worden verbrand met terugwinning van energie. De nieuwe SPEX-technologie van OBBOTEC is in staat polyolefinen (PP/PE) die veelal in shampooflessen of chipsverpakkingen worden gebruikt, hoogwaardig te verwerken. Het rendement van dit recycleproces is bijna 100% doordat plastics niet worden afgebroken, maar van binnen én buiten worden gereinigd. Met SPEX is het mogelijk om een mix van plastics om te zetten in (bijna) ‘virgin’ granulaat, door alle verontreinigingen zoals geur- en kleurstoffen, coatings en weekmakers te verwijderen die er in traditionele mechanische recycling niet worden uitgehaald.

Opschaling

In verschillende pilots werkt OBBOTEC samen met o.a. Unilever & AVR. We testen een reeks aan verpakkingen, zoals Unox soep in zak en Conimex kroepoek, om te onderzoeken in hoeverre deze materialen gerecycled kunnen worden tot nieuwe producten en verpakkingen. Daarnaast testen we in hoeverre het outputmateriaal aan de kwaliteitseisen voldoet om weer als nieuwe secundaire grondstof in te zetten (re-granulaat). De testen worden zowel op lab-schaal als demo-schaal uitgevoerd. De pilots lopen op dit moment en de eerste resultaten zijn veelbelovend. Het doel is om in 2023 nieuwe investeringen te realiseren en een eerste commerciële installatie te ontwikkelen, waar jaarlijks ca. 10.000 ton plastics verwerkt kan worden.

CO2 – winst

Het opschalen van de technologie leidt tot een substantiële verlaging van CO2-uitstoot. Op basis van één commerciële SPEX-installatie levert dat ca. 15.000-30.000 ton reductie op. In Nederland zou dat op jaarbasis zo’n 900.000 ton CO2-reductie kunnen opleveren. Dit cijfer is gebaseerd op de ruim 300.000 ton onverwerkte afvalplastics die beschikbaar zijn voor deze vorm van recycling. Dan worden de verpakkingen die nu nog worden verbrand wel gerecycled.

Vrijdag is een belangrijke mijlpaal geweest in de ontwikkeling van de nieuwe SPEX-technologie, en vormt een nieuw begin in de fase van opschaling. We kijken uit naar nieuwe samenwerkingen om in de toekomst een volledig circulaire plasticketen te realiseren.

Fotografie: Jan van der Ploeg

Meer berichten:

Een dag meelopen met… Jose Pedro Neto!

In ‘De dag van…’ nemen we een kijkje achter de schermen van een AVR-medewerker en welke werkzaamheden er zo voorbijkomen. Maak kennis met Jose Pedro Neto die verantwoordelijk is voor het opstarten van alle technische faciliteiten bij AVR locatie Rozenburg voor Project Phoenix.

Leren door simuleren!

Sommige situaties kun je niet in de praktijk oefenen, want dan ligt heel AVR stil – en dat willen we natuurlijk voorkomen. Daarom trainen onze operators met een computersimulator. Zo leren ze veilig alle ins en outs van het verbrandingsproces, zonder de dagelijkse operatie te verstoren.

In gesprek met Rob Schoorl over de kwaliteit van bodemas

De kwaliteitsnormen voor bodemas zijn de laatste jaren steeds strenger geworden. Een nieuwe, slimme installatie helpt ons om makkelijker aan deze eisen te voldoen én verbetert het verbrandingsproces. Senior Projectmanager Energy & Residues, Rob Schoorl, vertelt over deze innovatie en hoe die in Rozenburg al duidelijke voordelen oplevert.

Van gedachten wisselen met… Jeffrey en Marco

Deze keer vroegen we Jeffrey van der Leij (links) en Marco van Nimwegen (rechts) van AVR Rozenburg of ze ‘ALTIJD BEREIKBAAR’ moeten zijn voor hun werk. Vinden zij dit noodzakelijk en zijn ze het met elkaar EENS of juist ONEENS? Hieronder hun inzichten en verrassende antwoorden…