Meubelstukken van Better Future Factory
Nieuwe oplossingen vinden om kunststof te recyclen. Dat is wat Better Future Factory doet. Wat kun je ermee? Welke types plastic zijn bruikbaar? Experimenteren in het kwadraat dus. En daaruit is de statafel geboren die je in onze nieuwe ontvangstruimte vindt.
Hergebruikte pronkstukken
Het begon toen de oprichters nog studeerden. Casper van der Meer, Laura Klauss en Bart Bleijerveld deden mee aan een project van de TU Delft en festival Lowlands. Tijdens zulke festivals zie je meer plastic bekertjes dan gras onder je voeten. Dit project moest bewustwording creëren voor de berg afval die het festival elk jaar weer achterlaat. Ze ontwikkelden het Perpetual Plastic Project. Een 3D-printer die on the spot plastic afval omzet in iets nieuws. Een paar bierbekertjes omzetten in een ring, ter herinnering aan een mooi festival. Bezoekers werden aan het werk gezet: spoelen, shredden en de hendel draaien om plastic afval om te zetten in draden om te 3D-printen. Dit project viel op. Meer en meer events nodigden hen uit en van deze omzet werd het bureau Better Future Factory verder opgezet.
Het geheime recept
Alle onderzoeken en experimenten vinden inhouse plaats. Bij BlueCity in Rotterdam om precies te zijn, een broedplaats voor duurzame ondernemers. ‘We kijken eigenlijk constant wat we waarvan kunnen maken’, legt oprichter Casper uit. Soms zijn dat eigen ideeën, soms gebeurt dat vanuit wensen van klanten. ‘Ons geheime recept is dat we werken vanuit de materialen. Zo vinden we zelfs binnen vastomlijnde projecten nieuwe oplossingen en mogelijkheden.’ Inmiddels staat het bedrijf open voor grootschalige projecten en richt het zich op het creëren van steeds grotere impact.
Ons geheime recept is dat we werken vanuit de materialen. Zo vinden we zelfs binnen vastomlijnde projecten nieuwe oplossingen en mogelijkheden.
Better Future Factory en AVR
In 2017 kreeg Better Future Factory de vraag van AVR om de meubelstukken voor deze nieuwe ontvangstruimte te maken. Het enige wat vast stond waren de vormen van de meubels, bedacht door de architecten. Ze gingen meteen aan de slag. Plan ontworpen, alles uitgedacht, de productie van losse onderdelen uitbesteed en vervolgens zelf alles in elkaar gezet. Het resultaat? De krukjes, katheder en statafel in deze ruimte. Waar het allemaal van is gemaakt? De krukken zijn gemaakt van het kunststof van PET-flessen. De blauwe plaat daarop van oude jeans. En zie je al die strepen? Die kun je zien als de printsporen. 3D-prints worden namelijk laagje voor laagje opgebouwd. Nog een belangrijk detail: alles kan ook weer uit elkaar gehaald worden. Zo zijn de meubelstukken in de toekomst weer volledig recyclebaar.
Samenwerkingen
AVR heeft een 100 procent waste-based ontvangstruimte gebouwd. Zo’n ruimte ontwikkelen kunnen we natuurlijk niet alleen. We zijn heel goed in het verwerken van restafval, maar architectuur is niet onze grootste kracht. Daarom hebben Fokkema & Partners en Architectuur Maken deze taak op zich genomen. Ook in interieurinrichting zijn wij geen uitblinkers. Grote dank aan Gielissen voor hun mooie werk. Wij zijn trots! Benieuwd welke ondernemers nog meer hebben bijgedragen aan deze ontvangstruimte? Houd onze blogs in de gaten om dit te ontdekken. Je kunt natuurlijk ook gewoon even langskomen. Scan het item waar je benieuwd naar bent, terwijl je rustig rondloopt.
Sta je niet in de ruimte maar ben je benieuwd hoe onze ontvangstruimte eruit ziet? Klik dan hier!