Mechanisch scheiden heeft de toekomst!

In de afgelopen tien jaar heeft de scheidingstechniek snelle stappen vooruit gemaakt. Daardoor kunnen we niet alleen méér plastic en drankenkartons uit het restafval halen dan je thuis kunt doen, maar is dit ook nog eens van steeds betere kwaliteit.

Terug

AVR scheidt met sorteerlijnen, die dag en nacht draaien, maar liefst 215 miljoen kilogram restafval per jaar. Dat staat gelijk aan het restafval van ongeveer 1 miljoen mensen. De installaties zijn uitgerust met de nieuwste en modernste technische snufjes: vlakzeven, windshifters, ballistische scheiders, een schredder en near-infrarood scanners. Ongeveer tien tot vijftien procent van het afval dat over de band gaat bestaat uit plastics en drankenkartons en wordt met al die technieken onderschept. Dit plastic bestaat uit verschillende soorten: folies, 2D en 3D mixplastic. Het overgebleven restafval gaat verder via een band naar onze afval- en energiecentrale waar de rest weer een nuttige plek in de samenleving krijgt in de vorm van energie en grondstoffen.

Met nascheiding halen we drie tot vier keer meer plastic uit het afval.
– Marco van Velzen, procestechnoloog scheidingsinstallatie Rozenburg

“Van het plastic dat we met onze scheidingsinstallatie uit het huishoudelijk afval halen, bewaak ik de kwaliteit. Er is bijvoorbeeld wel eens gruis van nieuwe transportbanden in het plastic beland. Ik vind het leuk om in zo’n geval na te denken over praktische oplossingen. Want mijn doel is om een kunststofstroom over te houden waarmee weer het beste nieuwe product kan worden gemaakt. Het is enorm interessant om te zien waar de recyclingwereld nu staat en hoe snel die zich ontwikkelt. De kwaliteit van gescheiden kunststoffen gaat hard vooruit en de vraag naar sommige types stijgt. Neem polypropyleen, dat onder andere wordt gebruikt in stofzuigers. Dat type kunststof is niet aan te slepen nu steeds meer bedrijven overstappen op gerecycled polypropyleen in plaats van virgin materiaal. Nascheiding is een groot succes. Dat zien we niet alleen bij AVR zelf, ook de gemeenten merken dat. We bedienen er steeds meer. De cijfers zijn keihard: als je mensen zelf afval laat scheiden, kom je in stedelijke gebieden aan de vier of vijf kilo kunststof per jaar per inwoner, terwijl wij met de installatie vijftien tot twintig kilo halen. We hebben nog wel wat verbeterpuntjes. Zo vliegt het vuil uit het plastic alle kanten op en de installatie moet schoon blijven. En schoonmaken gebeurt nog handmatig. Daar kunnen we nog wel wat in leren.”

Marco van Velzen, procestechnoloog scheidingsinstallatie Rozenburg

Meer berichten:

Overslagstation AVR Utrecht krijgt metamorfose!

In 1977 is in Utrecht het Overslagstation Utrecht ofwel de OSSU gebouwd, waar het afval uit Utrecht naar toe komt. Het afval wordt daar gewogen en verzendklaar gemaakt om te verschepen naar Rozenburg. Het aantal wegingen ligt nu op 188 per dag. Daar is de OSSU niet meer op berekend, zeker niet nu we het afval vanuit bijna de hele provincie overslaan.

AVR schuift als expert aan bij IenW!

Adrie Huissoon, Adviseur duurzaamheid en huisvesting van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), wilde meer zicht op de afvalstromen van Rijnstraat 8. Want wat gebeurt er eigenlijk met de koffiebekers, het plastic en het gft-afval van het pand waarin IenW gevestigd is? Om die afvalstromen goed in kaart te krijgen, nodigde IenW diverse experts uit voor het programma: Afvalscheiding: tussen droom en daad”. Jasper de Jong, commercieel directeur AVR was één van de experts die zijn visie mocht geven.

AVR in EenVandaag

Onze commercieel directeur Jasper de Jong was woensdag 2 september te zien in het tv-programma EenVandaag. Centraal stond het vraagstuk van afval scheiden bij de bron of doormiddel van nascheiding. En als je een expert zoekt op het gebied van afval scheiden? Dan kom je bij AVR.

Resultaten opstartjaar nascheidingsinstallatie

Rozenburg, 16 april 2020 – De nascheidinginstallatie van AVR is 1 jaar operationeel. In dit jaar zijn 19,2 miljoen kilo plastics en drankenkartonnen gescheiden uit het restafval en deze zijn gerecycled.

Alles over: de weg van het plastic

Voor alle plastic-fans, plastic-haters én plastic nerds ontwikkelde een geïnteresseerde Leidse inwoner, samen met het Leidse Mediafonds, een informatieve documentaire over de weg van het Leidse plastic.

Scheidingsinstallatie haalt nu ook plastic uit restafval Rotterdammers

De scheidingsinstallatie van AVR haalt nu ook plastic verpakkingen en drankpakken uit het restafval van alle Rotterdamse huishoudens. Scheiden van plastic, blik (metalen) en drankpakken is daardoor binnenkort niet meer nodig in de stad Rotterdam. Wethouder Bert Wijbenga van gemeente Rotterdam en CEO Yves Luca van afvalenergiebedrijf AVR namen dinsdagmiddag 21 mei de tweede lijn van de scheidingsinstallatie in gebruik, door de eerste Rotterdamse afvalzak op de lopende band te gooien.