Jaarbericht 2020: Duurzaam Veranderen

Als bedrijf in een vitale sector heeft AVR in 2020 op volle kracht gedraaid. De coronacrisis bracht de nodige hobbels met zich mee, maar onder de eindstreep staan mooie zwarte cijfers. Die wil AVR ook in de toekomst graag blijven behalen. Een heldere visie op duurzaam veranderen en blijvend investeren in nieuwe mogelijkheden zijn daarbij richtinggevend.

Terug

Hoogtepunten uit 2020

AVR heeft ondanks de pandemie mooie resultaten geboekt in 2020.

Renovatie overslagstation Utrecht

Op het overslagstation in Utrecht wordt het Utrechtse afval op- en overgeslagen waarvoor we in maart een nieuw contract hebben gesloten. AVR gaat de locatie en de werkwijze moderniseren. Overslaan maken we simpeler en sneller, en we stappen over van containers (en persen) naar varen met los afval. Dat scheelt tijd en onderhoud en is minder storingsgevoelig. In 2021 nemen we de vernieuwde locatie in gebruik.

Verwerking ziekenhuisafval

Door corona was de hoeveelheid ziekenhuisafval flink gegroeid. AVR pakte haar maatschappelijke rol op door droog corona-afval uit ziekenhuizen te verwerken en zo te voorkomen dat de afvoer daarvan stagneerde. Een eervolle taak, waar uitgebreid onderzoek met ziekenhuizen, medisch afvalverwerker ZAVIN, het RIVM, de Inspectie Leefomgeving en Transport (IL&T) en de inzamelaars aan vooraf is gegaan.

Project Koploper

De afval- en energiemarkt verandert continu. Denk aan wetgeving, internationale ontwikkelingen, het aanbod van restafval en klantwensen. Dit werkt door in onze operationele prestaties. AVR wil leidend blijven. Daarom zijn we gestart met het bedrijfsbrede verbeterproject Koploper om snel te kunnen anticiperen op de continu veranderende marktvraag. AVR moet toekomstbestendig gemaakt worden. Startpunt is de vraag: wat kan beter? Deskundigen brengen onze werkwijzen in kaart en adviseren ons om slimmer te werken. Voor vrijwel de hele AVR-organisatie stellen we een plan van aanpak op: Koploper. Dit project loopt tot mei 2021.

Operationele uitdagingen

Ook dit jaar hebben we weer voor uitdagingen gestaan. Door de coronacrisis moesten we strenge maatregelen nemen om onze medewerkers te beschermen en onze operatie 24/7 in bedrijf te kunnen houden, zoals van een bedrijf in de vitale sector wordt verwacht. Deze crisis had ook invloed op de samenstelling van het restafval dat we verwerkten, waardoor we processen herhaaldelijk moesten aanpassen. Onze stabiliteit en betrouwbaarheid zijn echter geen enkel moment in het geding geweest.

Vooruitblik

In 2021 en de jaren daarna zijn onze voornaamste agendapunten het verder terugdringen van onze CO2-uitstoot en die van onze klanten, en het circulair toepassen van CO2. Ook richten we ons op het zo efficiënt en duurzaam mogelijk leveren van energie. We blijven het rendement van onze installaties vergroten en werken verder aan onze operational excellence om tot betere resultaten te komen. Zo bereiken we duurzame veranderingen, voor AVR zelf en voor de samenleving.


Geïntegreerde verslaggeving met KPI’s

Dit was een kleine greep uit het AVR jaarbericht 2020: Duurzaam Veranderen. Lees het complete jaarbericht eens rustig door. Het geeft een goed beeld van onze resultaten. Met deze rapportage is een stap gezet naar een meer geïntegreerde verslaggeving met KPI’s voor de belangrijke materiële thema’s:

 

  • Veilige werkomgeving
  • CO2-emissie
  • Innovatie
  • Betrouwbaarheid
  • Recycling
  • Duurzame Energie
  • Duurzame inzetbaarheid
  • Overige emissies
  • Financiële Stabiliteit

Meer berichten:

De eerste vraag voor de financial is: wie gaat dit betalen?

Een grote brand legde vorig jaar de grootste installatie van afvalverwerker AVR bijna een jaar stil. Wim Geuze, manager controlling, en zijn team van 10 controllers moesten flink aan de bak om operationele en financiële oplossingen te vinden en het bedrijf draaiende te houden.

Van gedachten wisselen met…

Deze keer vroegen we Patrick Snik en Dominic Dullemond van AVR Duiven of het LASTIG of LEUK is om te innoveren en om te gaan met nieuwe technologieën? Hieronder hun inzichten en verrassende antwoorden…

Rozenburg ontmoet Duiven

Hoewel de fabriek in Rozenburg nu niet draait, blijven we investeren in leren en ontwikkelen. Een aantal operators ging naar Duiven om ervaring op te doen met het stookproces en zich voor te bereiden op de herstart in Rozenburg.

Een dag meelopen met… Arnold op den Brouw!

In ‘De dag van…’ nemen we een kijkje achter de schermen van een AVR-medewerker en welke werkzaamheden er zo voorbijkomen. Maak kennis met Arnold op de Brouw die verantwoordelijk is voor de facilitaire voorzieningen, vooral rondom project Phoenix.