In gesprek met Rob Schoorl over de kwaliteit van bodemas
De kwaliteitsnormen voor bodemas zijn de laatste jaren steeds strenger geworden. Een nieuwe, slimme installatie helpt ons om makkelijker aan deze eisen te voldoen én verbetert het verbrandingsproces. Senior Projectmanager Energy & Residues, Rob Schoorl, vertelt over deze innovatie en hoe die in Rozenburg al duidelijke voordelen oplevert.
Onze bodemas wordt door bedrijven zoals Heros omgezet in nieuwe bouwstoffen en grondstoffen. Het is belangrijk dat de bodemas zo min mogelijk onverbrand en grof materiaal bevat. Deze materialen worden verwijderd en teruggestuurd naar AVR voor herverwerking. Dat is een kostbaar proces, legt Rob uit. “Het is veel efficiënter als wij dit materiaal zelf uit de bodemas halen. En dat doen we sinds kort.”
Zeven en meten
De nieuwe Bodemas Voorbewerkingsinstallatie (BVB) speelt hierin een sleutelrol. Eerst verwijdert de installatie het schroot uit de bodemas, dat later verkocht wordt. Het resterende materiaal wordt gezeefd, en het onverbrande afval groter dan 100 millimeter gaat terug naar de bunker voor een nieuwe verbrandingsronde. De ‘schone’ bodemas die overblijft, gaat naar Heros voor verdere verwerking.
Rob: “We hebben nu ook de mogelijkheid om zelf automatisch representatieve monsters van de bodemas te nemen. Voorheen waren we afhankelijk van externe partijen, zoals Heros, voor de analyses. Nu kunnen we de monsters in onze eigen installatie verzamelen en snel laten onderzoeken in ons laboratorium. Dankzij de wekelijkse resultaten kunnen we het verbrandingsproces meteen bijsturen als de kwaliteit van de bodemas niet voldoet. De monsters zijn erkend door Heros, waardoor er geen discussie ontstaat over de betrouwbaarheid.” De voordelen van deze verbeteringen zijn groot. “Allereerst kunnen we beter de continuïteit van de afvoer van de bodemas borgen. Als de kwaliteit van onze bodemas niet aan de afspraken met Heros voldoet, kan onze levering worden geweigerd, wat zowel logistieke als economische problemen veroorzaakt. Dit risico willen we uiteraard vermijden. Daarnaast voorkomen we extra kosten voor het terughalen, verwerken of afvoeren van onverbrand afval.”
Veelbelovende resultaten
Rob is enthousiast over de eerste resultaten. “Sinds begin oktober is de nieuwe installatie in bedrijf, tegelijk met de opstart van Rozenburg. Logischerwijs verliep het verbrandingsproces in de eerste weken nog niet optimaal, wat leidde tot een hoog percentage onverbrand afval. Dankzij onze installatie konden we het meeste van dit materiaal verwijderen, waardoor de bodemas zonder problemen verder verwerkt kon worden.”
Ook in Duiven wordt een vergelijkbare installatie voorbereid. Hoewel de schaal daar kleiner is, speelt dezelfde problematiek rond bodemas, en biedt de installatie voordelen. “De investering in deze technologie is noodzakelijk om aan de steeds strengere eisen te voldoen en de kosten van het verwerken van bodemas onder controle te houden.”