‘Er moet een schone wereld ontstaan waarin niets onbenut blijft’

Afval en energiebedrijf AVR behandelt restafval, en probeert daar zoveel mogelijk bruikbare materialen uit te halen. De verbrandingsovens produceren energie, warmte en stoom, zowel voor de industrie als huishoudens.

Terug

“Sinds jaar en dag draagt AVR bij aan het schoon houden van straten en steden. Wij zitten aan het eind van de economische keten. We ruimen de rommel op. AVR geeft in ieders ogen waardeloze afvalstromen weer een nuttige bestemming in de vorm van grondstoffen en energie”, aldus Yves Luca, de CEO van AVR. “Onze missie: een schone wereld creëren waarin niets onbenut blijft.”

Yves Luca is CEO bij afvalverwerkings- en recyclingbedrijf AVR, dat in 2019 als eerste begon met CO2-afvang op grote schaal.

Het belang van CO2-heffing is essentieel!

Om die missie in te vullen, heeft AVR een strategie ontwikkeld, die ertoe moet leiden dat AVR in 2030 CO2-neutraal is. “De techniek is er, die hebben we in Duiven ontwikkeld. Daar zitten we inmiddels op 20 procent CO2-reductie, en over een jaar of twee, misschien drie op 100 procent. Als we in Duiven geleerd hebben hoe we de CO2-afvang het beste kunnen aanpakken, gaan we het uitrollen bij onze andere installaties. In 2024 beginnen we daarmee. Dat vraagt om een investering van meer dan 80 miljoen euro.”

Luca kan het belang van een CO2-heffing niet genoeg benadrukken. “Soms is plastic afval kwalitatief onvoldoende om te hergebruiken. Dat is economisch gezien de moeilijkste stap, want hoeveel is het de maatschappij waard om afval te zuiveren en terug te brengen in de keten? Gerecycled materiaal concurreert met ‘virgin’ materiaal. Op de lange termijn moet je virgin materiaal belasten om een impuls te geven aan recycling.”

“Voor een klimaatneutraal Europa moet de oude industrie ook meewerken” – Yves Luca, CEO

Om de Europese ambitie van een klimaatneutraal continent in 2050 waar te maken, hebben we niet alleen nieuwe slimme bedrijven nodig, de oude industrie moet ook meedoen. We hebben ze beide nodig. “Zolang we fossiele brandstoffen gebruiken, hebben we olie gerelateerde bedrijven nog nodig. Maar ook zij moeten de draai gaan maken.”

Meer berichten:

Een dag meelopen met… Jose Pedro Neto!

In ‘De dag van…’ nemen we een kijkje achter de schermen van een AVR-medewerker en welke werkzaamheden er zo voorbijkomen. Maak kennis met Jose Pedro Neto die verantwoordelijk is voor het opstarten van alle technische faciliteiten bij AVR locatie Rozenburg voor Project Phoenix.

Leren door simuleren!

Sommige situaties kun je niet in de praktijk oefenen, want dan ligt heel AVR stil – en dat willen we natuurlijk voorkomen. Daarom trainen onze operators met een computersimulator. Zo leren ze veilig alle ins en outs van het verbrandingsproces, zonder de dagelijkse operatie te verstoren.

In gesprek met Rob Schoorl over de kwaliteit van bodemas

De kwaliteitsnormen voor bodemas zijn de laatste jaren steeds strenger geworden. Een nieuwe, slimme installatie helpt ons om makkelijker aan deze eisen te voldoen én verbetert het verbrandingsproces. Senior Projectmanager Energy & Residues, Rob Schoorl, vertelt over deze innovatie en hoe die in Rozenburg al duidelijke voordelen oplevert.

Van gedachten wisselen met… Jeffrey en Marco

Deze keer vroegen we Jeffrey van der Leij (links) en Marco van Nimwegen (rechts) van AVR Rozenburg of ze ‘ALTIJD BEREIKBAAR’ moeten zijn voor hun werk. Vinden zij dit noodzakelijk en zijn ze het met elkaar EENS of juist ONEENS? Hieronder hun inzichten en verrassende antwoorden…