Dutch Design Week komt eraan!

21 Oktober komt snel dichterbij, en daarmee ook de Dutch Design Week (21 t/m 29 oktober) in Eindhoven. Het project waarin AVR samen met WasteCraft en Petje Af is gestapt, begint dus aan de eindfase. Tijd voor een update.

Terug

De wensen

Het begon allemaal met een workshop bij WasteCraft, waarbij de kinderen van Petje Af te zien kregen wat je van afval voor moois kunt maken en hun ideeën mochten spuien. Ze hadden duidelijke wensen en ideeën: ze wilden een kast voor in een tienerkamer. Het gemarmerde effect van zwart en wit sprak hun heel erg aan, maar ook subtiele werking met kleurtjes daarbij kon hun goedkeuring wegdragen.

Versterking

Voor de uitwerking van deze ideeën heeft WasteCraft versterking gekregen van een bijzonder stel designers: Ties de Vos, Lisanne Kamphuis, Vivian Erdtsieck en Kees Dekkers. Ze hebben elkaar leren kennen tijdens de Salone del Mobile ’23, een jaarlijkse designbeurs in Milaan. Alle designers vinden elkaar in hun passie voor ‘waste’, en werken regelmatig samen onder de naam ‘Dutch Circular Design.’ Ze hopen met hun samenwerking een ‘movement’ te beginnen voor circulair design.

Foto team designers op bezoek bij AVR Rozenburg: V.l.n.r.: Sven Noordhoek (CEO WasteCraft), Kees Dekkers, Vivian Erdtsieck (gehurkt), Tim Huysse (Hoofdoperator NSI), Ties de Vos en Lisanne Kamphuis.

Bezoek aan AVR

Pasgeleden waren de designers op bezoek bij AVR om een keuze te maken uit het gerecyclede materiaal waarvan het ontwerp gerealiseerd gaat worden. Een inspirerend bezoek voor alle partijen. De ontwerpers hebben de materialen met zorg geselecteerd en terecht, want het is letterlijk de bouwsteen waarvan het eindproduct gemaakt gaat worden.

Ontdekkingsreis

De designers gaan de ideeën van de kinderen van Petje Af omtoveren tot een kast waarin heel subtiel de huisstijlkleuren van AVR zijn verwerkt. Waar het voor de volwassenen een “gewone” kast zal zijn, wordt de kast voor de kinderen een ontdekkingsreis. Bij sommige plankjes die aan de bovenkant glad zijn, is aan de onderkant een avontuur te ontdekken… Hoe dit eruit gaat zien? Daarover kunnen we pas meer vertellen na de officiële onthulling tijdens DDW!

WasteCraft door: Rogier Heijning, Aernout Zappey en Sven Noordhoek

Je zou het bijna niet denken, maar deze 50+-ers zijn rookies op het gebied van design. Toch zijn zij gefascineerd geraakt door deze branche en produceren zij producten die onder andere te vinden zijn in MoMa New York en het London Design Museum. Zij vinden het superbelangrijk om afval te kunnen herkennen in design. Laat dat nou net datgene zijn wat ons bindt

Meer berichten:

Een jaar na de brand zit afvalbedrijf AVR met grootste vastgoedclaim ooit!

Als een enorme brand bij de Rotterdamse afvalcentrale AVR eind september 2023 na ruim twee dagen eindelijk is geblust, overheerst bij ceo Yves Luca de opluchting: er zijn geen doden of gewonden gevallen. Hij beseft dan nog niet hoeveel ellende hem nog te wachten staat. ‘We waren verzekerd tot €500 mln. Daarmee redden we het waarschijnlijk niet.’

De eerste vraag voor de financial is: wie gaat dit betalen?

Een grote brand legde vorig jaar de grootste installatie van afvalverwerker AVR bijna een jaar stil. Wim Geuze, manager controlling, en zijn team van 10 controllers moesten flink aan de bak om operationele en financiële oplossingen te vinden en het bedrijf draaiende te houden.

De onmisbare rol van contractors

Contractors zijn een onmisbaar onderdeel van AVR. Maar wat doen ze precies en waarom zijn ze zo belangrijk voor AVR? Dat leggen onze site manager in Duiven, Remco Rutgers, en directeur van Van der Beek’s, Nico Groot Koerkamp, graag uit.