Tapijttegels van Studio Wae

Mooi tapijt, hè? Heeft Studio Wae gemaakt. Volledig van gerecycled materiaal, volledig circulair en bio-based. Grote impact maken op duurzaamheid. Dat is wat Studio Wae[studio way] wil. En doet.

Terug

Tapijttegels à la Escher

Nadat Tynke van den Heuvel veertien jaar voor haar vader had gewerkt kende ze alle ins en outs van recycling. Toen begon ze voor zichzelf. ‘Ik ben van mening dat afval met wat TLC (tenderness, love en care) ontzettend veel waardevols oplevert’ vertelt ze. Dat bewijst ze maar al te graag. Met Studio Wae maakt zij nu duurzame tapijttegels, wandkleden en de betonnen variant Cityscapes. Gemaakt van productieafval in de interne, sociale werkplaats. Sociaal én klimaattechnisch duurzaam dus.

Het geheime recept

Je kunt eindeloos puzzelen met deze tegels. Je eigen vormen maken dus, geïnspireerd op de stijl van Escher. Studio Wae werkt met een handig kliksysteem, gemaakt van gerecyclede plastics. De tapijttegels worden gemaakt in een eigen sociale werkplaats, door jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt en vluchtelingen die stage willen lopen. Het (enige) ingrediënt van de tegels is productieafval van de tapijtindustrie. De tapijttegels waar je nu op staat zijn bijvoorbeeld gemaakt van het productieafval van Interface, een tapijtleverancier die op zijn beurt ook al volledig circulair opereert. Het is helemaal nieuw materiaal, maar bevat kleur- of weeffoutjes. Deze bedrijven brengen deze stukken daarom niet op de markt. Studio Wae sorteert het materiaal eerst op kleur en bruikbaarheid. Soms zitten er bijvoorbeeld wat scheuren in. Daarna wordt de stof voorbewerkt, gesneden in de juiste vormen en in de mallen geassembleerd. Het bedrijf opereert ook nog eens CO₂-neutraal, op het transport na.

Studio Wae reclaimt dus eigenlijk resten die anders naar AVR zouden gaan, en maakt er weer wat moois van. En deze partij is dus alsnog bij AVR terechtgekomen. Tof, hè?

Samenwerkingen

Studio Wae reclaimt dus eigenlijk resten die anders naar AVR zouden gaan, en maakt er weer wat moois van. En deze partij is dus alsnog bij AVR terechtgekomen. Tof, hè?

AVR heeft een 100 procent waste based ontvangstruimte gebouwd. Zo’n ruimte ontwikkelen kunnen we natuurlijk niet alleen. We zijn heel goed in het verwerken van restafval, maar architectuur is niet onze grootste kracht. Daarom nam Fokkema & Partners deze taak op zich. Ook in interieurinrichting zijn wij geen uitblinkers. Grote dank aan Gielissen voor hun mooie werk. Wij zijn trots!

Sta je niet in de ruimte maar ben je benieuwd hoe onze ontvangstruimte eruit ziet? Klik dan hier!

Alles wat je om je heen ziet is gemaakt van gerecyclede materialen. Van vloer tot versiering. Heb je die bakstenen bijvoorbeeld gezien? Dat zijn de WasteBasedBricks van StoneCycling. Je leest er hier alles over. Houd onze blogs in de gaten om de andere producten te ontdekken. Je kunt natuurlijk ook gewoon even langskomen.

Meer berichten:

Welke tas is het beste voor het milieu?

Ga je boodschappen doen of winkelen? Neem dan je eigen stevige tas mee. Gratis plastic tasjes zijn sinds begin 2016 verboden. Daardoor is het aantal plastic tassen met 80 procent afgenomen naar 35 plastic tassen per persoon per jaar. Een papieren tas is niet beter voor het milieu.

Het Groene Woud is twee AVR-bomen rijker!

Bij AVR blijft ‘zero waste’ het uitgangspunt, ook op het gebied van CO2. We zijn goed op weg met het afvangen van CO2, doorleveren aan de glastuinbouw en het verwerken tot bouwstof, maar soms moet je je meerdere erkennen. In dit geval in een boom. Die neemt CO2 niet alleen op, maar maakt er ook nog eens zuurstof van!

Duurzame werkplek voor AVR Duiven

AVR Duiven is gevestigd op het duurzaamste Nederlandse bedrijventerrein van 2020! Bedrijventerrein Innofase deed mee aan de Circular Economy Award, met prestigieuze mededingers als het Schiphol Trade Park en het Werkspoorkwartier in Utrecht. Uiteindelijk werd Innofase uitgeroepen tot ‘het beste voorbeeld van de circulaire economie.’ Het resultaat van goed teamwork!

Importheffing op afval? Dat kan groener!

December 2019: het Urgenda-vonnis verplicht de Nederlandse Staat om meer te doen tegen de uitstoot van broeikasgassen. Dat leidde er begin 2020 toe dat het kabinet een importheffing invoerde op afval. AVR roept nu samen met ARN, Attero en EEW onder de naam ‘De Afvalvergroeners’ op tot afschaffing van de importheffing. Niet op basis van onderbuikgevoel, maar met cijfers en feiten. AEC’s leveren namelijk juist een duurzame bijdrage aan de transitie naar een circulaire economie in 2050!

Mechanisch scheiden heeft de toekomst!

In de afgelopen tien jaar heeft de scheidingstechniek snelle stappen vooruit gemaakt. Daardoor kunnen we niet alleen méér plastic en drankenkartons uit het restafval halen dan je thuis kunt doen, maar is dit ook nog eens van steeds betere kwaliteit.