Resultaten opstartjaar nascheidingsinstallatie

Rozenburg, 16 april 2020 – De nascheidinginstallatie van AVR is 1 jaar operationeel. In dit jaar zijn 19,2 miljoen kilo plastics en drankenkartonnen gescheiden uit het restafval en deze zijn gerecycled.

Terug

De installatie is opgestart in december 2018 (eerste lijn) en uitgebreid in april 2019 (tweede lijn). AVR heeft de eerste goede resultaten behaald en we zijn verheugd en trots deze resultaten te delen.

We hebben een (gemiddeld) scheidingsrendement van 51% en een geschikt voor recycling percentage van 90%. Dit is een fantastisch resultaat en betekent dat met wat gescheiden is, een stabiele en hoge kwaliteit is bereikt en tegelijkertijd CO2 -uitstoot is voorkomen.

Er waren eind december nog redelijk wat voorraden in de gehele keten, dus nog niet al het gescheiden materiaal is ook in 2019 gerecycled. Met deze prestatie hebben we gemiddeld voor onze gemeenten 15 kilo grondstoffen per inwoner uit het restafval gescheiden, waarvan dus 90% worden gerecycled.

Sinds de ingebruikname van de installatie scheidt AVR het restafval van de gemeenten Rotterdam, Barendrecht, Den Haag, Leiden en Utrecht. Vanaf 2020 zijn ook de gemeenten Den Bosch, Leiderdorp, Oegstgeest, Goeree-Overflakkee en vier Zeeuwse gemeenten gestart. De teruggewonnen plastics en drankenkartons worden gesorteerd en/of direct aangeboden bij recyclers. Met het nascheiden van plastics en drankkartonnen helpen we gemeenten een ‘mechanisch handje’ in het realiseren van hun recycledoelstellingen. Het resultaat van 19,2 miljoen kilo staat daarnaast gelijk aan een CO2-reductie van ongeveer 24.000 ton per jaar.

De kans in 2020

We zijn enthousiast over de resultaten van het eerste jaar nascheiding. Maar we willen uiteraard meer. Zo werken we toe naar het verhogen van ons scheidingsrendement van onder meer de 3D plastics van 55% nu naar 70% en een hogere beschikbaarheid van de installatie. Cees Vredenduin, Hoofd Scheidingsinstallatie: “We hebben de acceptatie van de scheidingsinstallatie aangescherpt. Hele zakken met textiele dekbedden en weggegooide fietsaccu’s, maar ook kerstbomen en stukken matras leveren echt problemen op. Er worden technische verbeteringen doorgevoerd aan de installatie, we optimaliseren de ploegenoverdracht en werken continu aan het verbeteren van de samenwerking tussen productie en onderhoud. We zijn nog niet klaar, maar dat maakt het ook zo mooi.”

Download hier het persbericht

Meer berichten:

Overslagstation AVR Utrecht krijgt metamorfose!

In 1977 is in Utrecht het Overslagstation Utrecht ofwel de OSSU gebouwd, waar het afval uit Utrecht naar toe komt. Het afval wordt daar gewogen en verzendklaar gemaakt om te verschepen naar Rozenburg. Het aantal wegingen ligt nu op 188 per dag. Daar is de OSSU niet meer op berekend, zeker niet nu we het afval vanuit bijna de hele provincie overslaan.

AVR schuift als expert aan bij IenW!

Adrie Huissoon, Adviseur duurzaamheid en huisvesting van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), wilde meer zicht op de afvalstromen van Rijnstraat 8. Want wat gebeurt er eigenlijk met de koffiebekers, het plastic en het gft-afval van het pand waarin IenW gevestigd is? Om die afvalstromen goed in kaart te krijgen, nodigde IenW diverse experts uit voor het programma: Afvalscheiding: tussen droom en daad”. Jasper de Jong, commercieel directeur AVR was één van de experts die zijn visie mocht geven.

Mechanisch scheiden heeft de toekomst!

In de afgelopen tien jaar heeft de scheidingstechniek snelle stappen vooruit gemaakt. Daardoor kunnen we niet alleen méér plastic en drankenkartons uit het restafval halen dan je thuis kunt doen, maar is dit ook nog eens van steeds betere kwaliteit.

AVR in EenVandaag

Onze commercieel directeur Jasper de Jong was woensdag 2 september te zien in het tv-programma EenVandaag. Centraal stond het vraagstuk van afval scheiden bij de bron of doormiddel van nascheiding. En als je een expert zoekt op het gebied van afval scheiden? Dan kom je bij AVR.