AVR ook dit jaar sponsor van het Vattenfall Solar Team

Ook dit jaar is AVR trotse sponsor van het Vattenfall Solar Team(voorheen Nuon Solar Team). Tijdens de Bridgestone World Solar Challenge 2019 strijden de solarteams uit de hele wereld tegen elkaar in de race van Darwin naar Adelaide. Uiteraard is het Vattenfall Solar Team er ook weer bij. Bij AVR waren we nieuwsgierig hoe de voorbereidingen voor de race gaan en welke verwachtingen het team heeft. We stelden het team daarom een paar vragen gesteld.

Terug

Hoe ver zijn jullie in de voorbereidingen?

Het Vattenfall Solar Team is zich aan het voorbereiden voor de Bridgestone World Solar Challenge 2019 in Australië. Deze zal plaatsvinden van 13 tot 20 oktober dit jaar. Het Delfse team is van plan de achtste wereldtitel binnen te slepen met een nieuwe zonneauto: NunaX. Al sinds afgelopen augustus zijn de 16 studenten van het team bezig met de ontwikkeling van de tiende zonneauto genaamd Nuna. Op 16 juli gaan we de nieuwe zonneauto officieel presenteren!

Wat is nieuw/anders aan de NunaX?

Jaarlijks veranderen de regelementen van de Bridgestone World Solar Challenge. Dit jaar zijn de wijzigingen klein, wat er toe leidt dat de technieken van alle teams zeer dichtbij elkaar komen. Het zal een spannende race worden, waarin details belangrijk zijn. Daarom is het belangrijk om ieder aspect van Nuna tot in de kleinste details onder ogen te nemen. Als we op alle onderdelen een klein beetje winnen, wordt Nuna met grote stappen beter.

Welke uitdagingen verwachten jullie dit jaar tijdens de zonnerace?

Deze kleine regelverandering brengt de techniek van alle teams dicht bij elkaar. Alle teams hebben namelijk de tijd gehad om hun zonneauto te optimaliseren om haar nóg lichter en efficiënter te maken. Daarom focussen we ons in aanloop naar de race op teamwork. We worden een raceteam, waarin alle handelingen tijdens de race op de automatische piloot kunnen worden uitgevoerd. We trainen protocollen en communicatie voor tijdens de race. Op deze manier kunnen we ons focussen op de strategie en techniek tijdens de race.

Wat betekent de sponsorbijdrage van AVR voor jullie?

AVR wil bijdragen aan een schone wereld waarin niets onbenut blijft. Samenwerken met een partner met een visie als deze, is natuurlijk fantastisch. Als geen ander weten zij het belang van duurzame energie. AVR gaat zorgvuldig om met energie en grondstoffen. Restwarmte wordt gebruikt voor de stadsverwarming van o.a. Rotterdam en daar waar mogelijk, worden grondstoffen opgevangen en gerecycled. Alles draait om efficiëntie, net als de energie en technieken die wij gebruiken in Nuna. Ook op technisch gebied is AVR een goede link; bij een bezoek aan de werkplaats nemen AVR medewerkers onze huidige zonneauto onder de loep, en denken graag mee in de kansen die in de techniek zitten.

Waarom moeten we jullie volgen?

In Australië komt de echte winnaarsmentaliteit naar boven. We zullen, net als AVR, alles op alles zetten om ons doel te bereiken. Tijdens de spannende race zullen we een greep doen naar de 8ste wereldtitel van het Vattenfall Solar Team. Samen met AVR zullen we Nederland laten zien wat de kracht is van zonne-energie, tijdens de 3000km lange race in de outback van Australië!

Meer berichten:

Netcongestie maakt Smart Energy Hubs bijna noodzakelijk!

Op steeds meer bedrijventerreinen ontstaan plannen voor Smart Energy Hubs. De Lifeport-regio wil daarin vooroplopen en daarom zijn er meerdere pilots. Ondernemers die daaraan meedoen zien het als een deel van de oplossing voor de problematiek rond netcongestie. Ook Remco Rutgers van AVR en Niels Straub van Duynie zien meer voordelen dan obstakels.

Een dag meelopen met… Jose Pedro Neto!

In ‘De dag van…’ nemen we een kijkje achter de schermen van een AVR-medewerker en welke werkzaamheden er zo voorbijkomen. Maak kennis met Jose Pedro Neto die verantwoordelijk is voor het opstarten van alle technische faciliteiten bij AVR locatie Rozenburg voor Project Phoenix.

Leren door simuleren!

Sommige situaties kun je niet in de praktijk oefenen, want dan ligt heel AVR stil – en dat willen we natuurlijk voorkomen. Daarom trainen onze operators met een computersimulator. Zo leren ze veilig alle ins en outs van het verbrandingsproces, zonder de dagelijkse operatie te verstoren.

De eerste vraag voor de financial is: wie gaat dit betalen?

Een grote brand legde vorig jaar de grootste installatie van afvalverwerker AVR bijna een jaar stil. Wim Geuze, manager controlling, en zijn team van 10 controllers moesten flink aan de bak om operationele en financiële oplossingen te vinden en het bedrijf draaiende te houden.