AVR helpt met verwerking corona-afval uit ziekenhuizen
Door de gehele coronasituatie is de hoeveelheid ziekenhuisafval in Nederland aanzienlijk toegenomen. AVR pakt haar maatschappelijke rol op om het droge corona-afval uit ziekenhuizen te verwerken.
Ondanks voorzichtige, positieve geluiden zijn we met z’n allen nog volop in de greep van het coronavirus. Samen doen we er alles aan om besmetting te voorkomen en de situatie onder controle te krijgen. In de ziekenhuizen wordt met bewonderenswaardige en tomeloze inzet de beste zorg gegeven aan het aantal patiënten dat met corona besmet is. Het spreekt voor zich dat hierdoor de hoeveelheid ziekenhuisafval in Nederland aanzienlijk is toegenomen. AVR zorgt voor de verwerking van het droge corona-afval afkomstig uit de ziekenhuizen.
Om welk soort afval gaat het precies?
Er wordt onderscheid gemaakt in specifiek ziekenhuisafval dat bijvoorbeeld vanwege infectiegevaar een groot risico vormt en regulier, droog ziekenhuisafval dat bij verzorging en behandeling van patiënten vrijkomt. Hierbij moet je denken aan schorten van dokters en verplegers, mondkapjes, niet besmeurde handschoenen, maskers, mutsen, verpakkingsmaterialen en verzorgingsmaterialen. Dit reguliere, droge afval wordt verwerkt bij AVR.
Veilige en efficiënte verwerking
Als expert in de verwerking van brandbaar restafval en als onderdeel van vitale beroepen neemt AVR haar maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus en helpt mee om te voorkomen dat ziekenhuizen de zorg niet meer kunnen verlenen in deze crisistijd doordat afvoer van het reguliere, droge ziekenhuisafval stagneert. AVR heeft diverse, uitgebreide onderzoeken uitgevoerd en in overleg met de ziekenhuizen, de medisch afvalverwerker ZAVIN, het RIVM, de inspectie leefomgeving en transport (IL&T) en de inzamelaars een nauwgezet protocol gemaakt dat voorziet in een veilige en efficiënte route van ontstaan tot en met verwerking. Veiligheid van onze medewerkers staat bij AVR hoog in het vaandel en daarom zijn de benodigde veiligheidsmaatregelen getroffen om dit afval veilig en zorgvuldig te verwerken. Er is bijvoorbeeld geen direct fysiek contact met de afvalstroom en alle maatregelen zijn goed afgestemd met de hiervoor opgesomde instellingen, vervoerders en bedrijven, waardoor dit werk niet tot extra risico’s leidt voor onze medewerkers.