AVR gaat restafval Rotterdammers scheiden

Rozenburg, vrijdag 9 maart 2018 – AVR heeft beslist om najaar 2018 ook het Rotterdamse restafval te gaan scheiden op de nieuw te bouwen scheidingsinstallatie. Het afvalenergiebedrijf, gevestigd in de Rotterdamse haven, zal Rotterdams plastics en drankenkartons gaan scheiden van het restafval. Stromen die nu nog in de verbrandingsoven belanden maar die AVR op innovatieve wijze uit de Rotterdamse restafvalzak haalt en aanbiedt voor recycling.

Terug

Vorig jaar kondigde AVR al aan te starten met de bouw van een gloednieuwe scheidingsinstallatie die grondstoffen uit restafval haalt voor gemeenten Den Haag, Leiden en Utrecht. Ongeveer 2 procent van het Rotterdamse restafval wordt vanaf dit jaar gescheiden. Medio 2019 volgt ook het overige restafval wanneer de bouw van de tweede lijn bij AVR is voltooid. De teruggewonnen plastics en drankenkartons dienen als grondstof voor bijvoorbeeld nieuwe consumentengoederen, auto-onderdelen, bouwmaterialen en speelgoed.

Jasper de Jong, commercieel directeur van AVR: ‘we zien dat onze gemeentelijke klanten, zo ook de gemeente Rotterdam, recycling hoog op de agenda hebben staan en daarin tegelijkertijd ook een uitdaging hebben. We verbranden restafval waar nu soms nog wel 10 -15 procent waardevolle plastics en drankkartons inzitten die je prima kunt recyclen. Met deze innovatie, het nascheiden van plastics en drankkartonnen, helpen we Rotterdam een mechanisch handje om hun recycledoelstellingen te realiseren. Dat de bouw van deze installatie ook nog eens extra werkgelegenheid met zich meebrengt, zien we als win-win. We zijn op dit moment aan het werven voor 32 extra werknemers.’

David Berg, directeur Stadsbeheer van de gemeente Rotterdam: ‘We zijn ontzettend blij met dit initiatief. Hiermee wordt één van de ambities die de gemeente heeft op het gebied van circulaire economie gerealiseerd: een beter gebruik van onze grondstoffen. Het Rijk wil dat in 2020 in Nederland 75 procent van het huishoudelijk afval gescheiden wordt ingezameld. In Rotterdam is dat nu nog maar 29 procent. In Rotterdam woont 75 procent van de bewoners in appartementen. In die woningen is voor afval scheiden vaak niet veel ruimte. De komende jaren komt er in Rotterdam nog meer hoogbouw bij. Vooral in de binnenstad is nascheiding van plasticverpakkingen en drinkpakken daarom een goede aanvulling op de bestaande maatregelen.’

AVR zal ook de bouw van de tweede scheidingslijn realiseren door een partnership met het Afvalfonds Verpakkingen.

Download hier het gehele persbericht.

Meer berichten:

De eerste vraag voor de financial is: wie gaat dit betalen?

Een grote brand legde vorig jaar de grootste installatie van afvalverwerker AVR bijna een jaar stil. Wim Geuze, manager controlling, en zijn team van 10 controllers moesten flink aan de bak om operationele en financiële oplossingen te vinden en het bedrijf draaiende te houden.

Van gedachten wisselen met…

Deze keer vroegen we Patrick Snik en Dominic Dullemond van AVR Duiven of het LASTIG of LEUK is om te innoveren en om te gaan met nieuwe technologieën? Hieronder hun inzichten en verrassende antwoorden…

Rozenburg ontmoet Duiven

Hoewel de fabriek in Rozenburg nu niet draait, blijven we investeren in leren en ontwikkelen. Een aantal operators ging naar Duiven om ervaring op te doen met het stookproces en zich voor te bereiden op de herstart in Rozenburg.

Een dag meelopen met… Arnold op den Brouw!

In ‘De dag van…’ nemen we een kijkje achter de schermen van een AVR-medewerker en welke werkzaamheden er zo voorbijkomen. Maak kennis met Arnold op de Brouw die verantwoordelijk is voor de facilitaire voorzieningen, vooral rondom project Phoenix.

Van Chemisch Analist naar Procestechnoloog

Bij AVR zijn er volop mogelijkheden om je carrière te ontwikkelen. Carl Harkema is hier een mooi voorbeeld van. Na 3,5 jaar als analist op het lab is hij sinds januari dit jaar procestechnoloog bij de afdeling Plant Performance.

Waardevolle juridische samenwerking!

Bram Witsenburg, General Counsel en Company Secretary bij AVR Afvalverwerking is onlangs geïnterviewd voor de rubriek ‘Ik en mijn cliënt’ in het juridische magazine ‘Mr.’. In dit magazine delen een advocaat en een cliënt hun ervaringen over hun samenwerking. Zo ook met Elise Vos-Pronk, advocaat bij CMS Amsterdam. Zij staat AVR bij in diverse procedures op het gebied van aanbestedingsrecht. Regelmatig werken ze samen aan langdurige en soms internationale geschillen.

Wonen in de toekomst!

Wanneer Olaf thuiskomt, komt zijn huis tot leven: lampen gaan vanzelf aan, de verwarming brengt de ruimte op de ideale temperatuur, en muziek speelt op precies het juiste volume. Deze slimme huisautomatisering is het resultaat van Olaf’s passie voor domotica. Dankzij deze technologie kan hij met een paar tikken op zijn smartphone of een eenvoudig stemcommando zijn huis op afstand bedienen en monitoren. Hij vertelt er enthousiast over.

Een dag meelopen met… Leendert van der Vliet!

In ‘De dag van…’ nemen we een kijkje achter de schermen van een AVR-medewerker en welke werkzaamheden er zo voorbijkomen. Maak kennis met Leendert van der Vliet, onze Smeerder. Samen met collega Richel Scorea zorgen zij ervoor dat alle installaties van AVR Rozenburg van olie en vet worden voorzien. Als smeerdienst zijn zij de oren en ogen van het hele terrein.

Afdeling productie AVR Duiven: ALTIJD AANWEZIG!

De afdeling Productie houdt de fabriek 24/7 draaiende. In Duiven bestaat deze afdeling uit vijf ploegen met ieder acht collega’s; een wachtchef die de leiding heeft, een hoofoperator die het overzicht houdt, en een aantal 1e en 2e operators die de machines beheren. Ze werken in volcontinue diensten, de collega’s wisselen elkaar af om ervoor te zorgen dat het afvalverwerkingsproces non-stop doorgaat. Wachtchef Henry Slot van ploeg A vertelt wat er zich allemaal afspeelt in Duiven.