PERSBERICHT: Samenwerking AVR en HaloSep

Rotterdam, maandag 4 juli 2022 – AVR onderzoekt samen met HaloSep de recyclingmogelijkheden van rookgasreiningsmateriaal.

Terug

AVR gaat evalueren of rookgasreinigingsresidu is te recyclen door een partnerschap met het Zweedse HaloSep AB. Het HaloSep-proces is een gepatenteerde chemische recycling¬technologie om het gevaarlijke afval onschadelijk en nuttig toepasbaar te maken.

Door deze oplossing te realiseren, kan AVR nog meer circulair worden en haar footprint nog verder verkleinen. Het HaloSep (van ‘halogeenseparatie’) behandelt vliegas en zuur water van de rookgasreiniging in een gepatenteerd chemisch proces, dat hiervan drie nuttige stromen creëert. Dit zijn een kleine metaalfractie klaar voor recycling, een grote zoute waterige stroom en een mineraal product met constructieve eigenschappen.

De eerste stap is in juni gezet en levert een haalbaarheidsstudie met een conceptontwerp en alle benodigde informatie voor de aanvraag van benodigde milieu- en bouwvergunningen.

“HaloSep heeft een hele interessante chemische recyclingtechnologie ontwikkeld die al operationeel is bij een AfvalEnergieCentrale in Kopenhagen. Deze technologie zou heel goed kunnen passen bij de strategie van AVR om energie- en grondstoffen-efficiëntie te maximaliseren, en de CO2-footprint en milieu-impact te minimaliseren. Een volgende stap naar een wereld waarin niets onbenut blijft.“ zegt Michiel Timmerije, Director Energy & Residues van AVR

Staffan Svensson, President van HaloSep AB noemt de samenwerking met AVR belangrijk, omdat het een van de meest vooraanstaande afvalverwerkers in Europa is. “We zijn enthousiast om dit project uit te voeren, samen met AVR en ten bate van het milieu.”

“We zijn enthousiast om dit project uit te voeren, samen met AVR en ten bate van het milieu.” – Staffan Svensson

Over HaloSep AB

HaloSep AB is een dochterbedrijf van Stena Metall Group, een leidend Zweeds recyclingbedrijf met focus op Noord en West Europa. HaloSep AB biedt een unieke duurzame oplossing voor rookgasreinigingsresiduen van afvalenergiecentrales voor een circulaire economie.

Over AVR

AVR is gespecialiseerd in de verwerking van diverse soorten restafval en streeft continu naar maximale terugwinning van energie en materialen uit dit restafval door middel van effectieve, efficiënte en veilige bedrijfsvoering en duurzame partnerschappen. Het is onze ambitie om een schone wereld te creëren waarin niets onbenut blijft. AVR maakt wat waardeloos is weer waardevol.

NOOT REDACTIE (NIET TER PUBLICATIE)

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Marie-Claire van der Schoor, woordvoerder AVR, 06-10534105

Meer berichten:

Een jaar na de brand zit afvalbedrijf AVR met grootste vastgoedclaim ooit!

Als een enorme brand bij de Rotterdamse afvalcentrale AVR eind september 2023 na ruim twee dagen eindelijk is geblust, overheerst bij ceo Yves Luca de opluchting: er zijn geen doden of gewonden gevallen. Hij beseft dan nog niet hoeveel ellende hem nog te wachten staat. ‘We waren verzekerd tot €500 mln. Daarmee redden we het waarschijnlijk niet.’

De eerste vraag voor de financial is: wie gaat dit betalen?

Een grote brand legde vorig jaar de grootste installatie van afvalverwerker AVR bijna een jaar stil. Wim Geuze, manager controlling, en zijn team van 10 controllers moesten flink aan de bak om operationele en financiële oplossingen te vinden en het bedrijf draaiende te houden.

De onmisbare rol van contractors

Contractors zijn een onmisbaar onderdeel van AVR. Maar wat doen ze precies en waarom zijn ze zo belangrijk voor AVR? Dat leggen onze site manager in Duiven, Remco Rutgers, en directeur van Van der Beek’s, Nico Groot Koerkamp, graag uit.