Papierpulp

Terug

Na zeven of acht keer recyclen zijn papiervezels niet meer geschikt voor hergebruik. Het vezelachtige residu bevat dan te veel sporen van eerder gebruik, zoals inkt en witmakers. Bovendien zijn de vezels door de vermaling, die nodig is bij recycling, te kort en niet sterk genoeg meer.  Als het hergebruiken niet meer lukt, zet AVR het papierpulp residu om tot waardevolle energie en grondstoffen.

Sinds 2002 verwerkt AVR de resten van de papierindustrie in de Thermische Conversie Installatie (TCI) in Duiven. Jaarlijks ontvangen we uit Nederland en Duitsland ongeveer 180.000 ton papierpulp residu. Daarmee produceren we warmte en elektriciteit. Genoeg om duizenden huishoudens in Arnhem en omgeving te verwarmen via een warmtenetwerk. Dat betekent dat deze woningen voor hun verwarming niet langer een beroep hoeven te doen op fossiele brandstoffen zoals aardgas.

De minerale reststoffen uit het papier – kalk en kaolin – krijgen na het verbrandingsproces een tweede leven in TopCrete®; een kalkhoudend bindmiddel dat in diverse bouwmaterialen weer nuttig wordt hergebruikt.

De verwerking van papierpulp residu door AVR is een goed voorbeeld van hoe AVR een onmisbare schakel is in de papierrecycling en de cirkel echt rond maakt. Hiermee maakt de Thermische Conversie Installatie van de AVR onderdeel uit van zowel de Bio-based als de circulaire economie.