Keramische tegels van Studio Mixtura

Mooie glans zit er op, hè? Deze keramische tegels zijn gemaakt door Studio Mixtura. Zoals alle voorwerpen in deze ontvangstruimte, zijn ze op een duurzame manier gemaakt. En dan vooral het glazuur. Ook AVR draagt hier een tegeltje aan bij. 

Terug

Zijn ze op een duurzame manier gemaakt. En dan vooral het glazuur. Ook AVR draagt hier een tegeltje aan bij. 

Daria Biryukova raakte tijdens haar studie aan de Design Academy in Eindhoven vrijwel meteen geïnteresseerd in het hergebruiken en ontdekken van nieuwe materialen. Tijdens haar afstudeerproject in Oezbekistan liep ze er tegenaan dat grondstoffen opraken. ‘Ik vroeg me af hoe ik kon helpen. Ze gebruikten daar toen namelijk een zeldzame woestijnplant om glans aan te brengen op voorwerpen. Ik heb het geprobeerd te vervangen met as, maar ook dit was daar moeilijk te vinden’, vertelt Daria. Ze besloot wel verder te denken vanuit die oplossing: as. Verschillende soorten as hebben verschillende composities. Ze onderzocht waar het allemaal uit bestond.

Een laagje duurzaamheid

Via de Dutch Design Foundation kwam ze in contact met Mineralz. Mineralz werkt constant aan het reinigen van reststromen en onderzoekt wat de overblijfselen allemaal te bieden hebben. Sinds vorig jaar heeft Studio Mixtura samen met Mineralz een patent op twee types glazuur genaamd FORZ®Glaze. Glanzend en mat.

Studio Mixtura experimenteert dus met de mineralen uit restafval. Uit bodemassen om precies te zijn. De assen die overblijven na het verbranden van restafval.

Het geheime recept

Studio Mixtura experimenteert dus met de mineralen uit restafval. Uit bodemassen om precies te zijn. De assen die overblijven na het verbranden van restafval. Bedrijf Mineralz verwerkt de (gereinigde) mineralen uit die bodemassen, waarna er FORZ® overblijft. Daria maakt daar met haar studio een basis voor glazuur van: FORZ®Glaze. Het glazuur kan worden gebruikt op verschillende keramische producten, ziet er prachtig uit en voldoet aan alle milieucriteria. De bekende ingrediënten van dit glazuur zijn FORZ®, poeder van gerecycled glas uit Maltha, ook een dochteronderneming van Renewi, en gerecycled papier (TopCrete) van AVR. Met deze ingrediënten vervangt Studio Mixtura 60 procent van de grondstoffen, die anders uit het buitenland geleverd zouden worden. Ook zijn ze hard aan het werk om de tegels, steengoed, te vervangen door gerecycled steengoed. De FORZ®Glaze wordt gemixt met water, de tegels worden besproeid met het glazuur, gedroogd en in de oven gebakken op 1200 graden. Allemaal met de hand. Puur vakmanschap dus.

oven uitkomen. Dit geeft elke serie van de tegels een eigen karakter. Natuurlijke imperfecties, of ‘value, not defects’ zoals Daria het noemt. 

Samenwerkingen

AVR heeft een 100 procent waste based ontvangstruimte gebouwd. Zo’n ruimte ontwikkelen kunnen we natuurlijk niet alleen. We zijn heel goed in het verwerken van restafval, maar architectuur is niet onze grootste kracht. Daarom hebben Fokkema & Partners en Architectuur Maken deze taak op zich genomen. Ook in interieurinrichting zijn wij geen uitblinkers. Grote dank aan Gielissen voor hun mooie werk. Wij zijn trots! Benieuwd welke ondernemers nog meer hebben bijgedragen aan deze ontvangstruimte? Houd onze blogs in de gaten om dit te ontdekken. Je kunt natuurlijk ook gewoon even langskomen. Scan het item waar je benieuwd naar bent, terwijl je rustig rondloopt.

Sta je niet in de ruimte maar ben je benieuwd hoe onze ontvangstruimte eruit ziet? Klik dan hier!

Meer berichten:

Welke tas is het beste voor het milieu?

Ga je boodschappen doen of winkelen? Neem dan je eigen stevige tas mee. Gratis plastic tasjes zijn sinds begin 2016 verboden. Daardoor is het aantal plastic tassen met 80 procent afgenomen naar 35 plastic tassen per persoon per jaar. Een papieren tas is niet beter voor het milieu.

Het Groene Woud is twee AVR-bomen rijker!

Bij AVR blijft ‘zero waste’ het uitgangspunt, ook op het gebied van CO2. We zijn goed op weg met het afvangen van CO2, doorleveren aan de glastuinbouw en het verwerken tot bouwstof, maar soms moet je je meerdere erkennen. In dit geval in een boom. Die neemt CO2 niet alleen op, maar maakt er ook nog eens zuurstof van!

Duurzame werkplek voor AVR Duiven

AVR Duiven is gevestigd op het duurzaamste Nederlandse bedrijventerrein van 2020! Bedrijventerrein Innofase deed mee aan de Circular Economy Award, met prestigieuze mededingers als het Schiphol Trade Park en het Werkspoorkwartier in Utrecht. Uiteindelijk werd Innofase uitgeroepen tot ‘het beste voorbeeld van de circulaire economie.’ Het resultaat van goed teamwork!

Importheffing op afval? Dat kan groener!

December 2019: het Urgenda-vonnis verplicht de Nederlandse Staat om meer te doen tegen de uitstoot van broeikasgassen. Dat leidde er begin 2020 toe dat het kabinet een importheffing invoerde op afval. AVR roept nu samen met ARN, Attero en EEW onder de naam ‘De Afvalvergroeners’ op tot afschaffing van de importheffing. Niet op basis van onderbuikgevoel, maar met cijfers en feiten. AEC’s leveren namelijk juist een duurzame bijdrage aan de transitie naar een circulaire economie in 2050!

Mechanisch scheiden heeft de toekomst!

In de afgelopen tien jaar heeft de scheidingstechniek snelle stappen vooruit gemaakt. Daardoor kunnen we niet alleen méér plastic en drankenkartons uit het restafval halen dan je thuis kunt doen, maar is dit ook nog eens van steeds betere kwaliteit.