Beter een goede buur…

Sinds vijftien jaar werken AVR en Tronox Pigments Holland BV met elkaar samen. Onder andere om hun milieudoelstellingen te verwezenlijken. Afgelopen april kreeg de samenwerking tussen de buurbedrijven een nieuwe impuls: Tronox krijgt sindsdien 100% biogene stoom uit de biomassacentrale van AVR. ‘Dat betekent een aanzienlijke reductie van onze carbon footprint’, zegt Joan van der Loo, Manager SHEQ bij Tronox.

Terug

‘De maatregel helpt mee aan verdere vergroening van onze onderneming. Sinds 2003 levert AVR ons al 54% biogene stoom uit hun zeven afvalverbrandingsinstallaties. Nu is dat dus volledig biogene stoom uit de biomassacentrale’, aldus Van der Loo. Tronox, dat titaandioxidepigment van een hoogwaardige kwaliteit maakt voor de verf-, plastics- en papierindustrie, gebruikt die stoom in hun productieproces om het product te malen.

Verdubbeling energie-output

‘In onze biomassacentrale verwerken we niet recyclebaar afvalhout’, licht AVR directeur energie & reststoffen Michiel Timmerije toe. ‘Tot vorig jaar haalden we er alleen elektriciteit uit. Nu hebben we de processen zo aangepast dat we er ook stoom en stadswarmte mee kunnen gaan produceren en leveren. De ingreep betekent voor AVR meer dan een verdubbeling van de energie-output van de centrale, van ongeveer 160.000 MWh tot 370.000 MWh.’ Dankzij een extra leiding en een regelstraat leveren we Tronox stoom van dezelfde waterkwaliteit, druk en temperatuur, alleen de bron is anders en dat maakt een duurzaam verschil.’

Nieuw project op stapel

Dat beide bedrijven in een totaal ander segment actief zijn, is voor hen geen belemmering om te kijken of er reststromen te koppelen zijn. De buurbedrijven werken momenteel aan een nieuw project. Van der Loo: ‘Het condensaat van het AVR-stoom dat we na de behandeling overhouden, heeft nog steeds een hoge temperatuur. Die warmte gaat nu verloren. Daarom bekijken we momenteel de mogelijkheden om die restwarmte in te koppelen in de stadswarmtelevering vanuit AVR. Dan maken we de cirkel rond. En inderdaad: beter een goede buur, dan een verre vriend.’

Meer berichten:

Nieuwe doorbraak plasticrecycling in de Botlek

Vrijdag 22 april heeft wethouder duurzaamheid Arno Bonte van Gemeente Rotterdam de nieuwe innovatieve demo-recyclinginstallatie van OBBOTEC bij Plant One in de Rotterdamse Botlek geopend. De nieuwe installatie is mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het Rotterdams Energie Transitie Budget en EU-REACT subsidie, evenals de betrokkenheid van diverse partners.

AVR schuift als expert aan bij IenW!

Adrie Huissoon, Adviseur duurzaamheid en huisvesting van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), wilde meer zicht op de afvalstromen van Rijnstraat 8. Want wat gebeurt er eigenlijk met de koffiebekers, het plastic en het gft-afval van het pand waarin IenW gevestigd is? Om die afvalstromen goed in kaart te krijgen, nodigde IenW diverse experts uit voor het programma: Afvalscheiding: tussen droom en daad”. Jasper de Jong, commercieel directeur AVR was één van de experts die zijn visie mocht geven.

Minder verslakking door inzet infraroodcamera’s

Zoals je in het artikel over het overschot aan gerecycled plastic kunt lezen, zit er momenteel veel meer plastic in bedrijfsrestafval. De hogere calorische waarde van plastic heeft gevolgen voor de temperatuur binnen onze installatie. De ovens zijn heel precies afgesteld op afval dat gelijkmatig brandt. Heb je ineens een batch met veel plastic, dan wordt de oven veel te heet. Oftewel: de thermische waarde verschilt dan te veel per keer. Daardoor is het verslakkingsprobleem in onze ovens toegenomen. Maar bij AVR blijven we nooit hangen in het signaleren van een probleem, we zoeken altijd gelijk naar oplossingen!

AVR energie-hofleverancier van buurbedrijf 4PET

Sinds 2017 mogen wij recyclingbedrijf 4PET in Duiven voorzien van door ons opgewekte elektriciteit. Daar komt binnenkort warmte bij in de vorm van stoom. Daarvoor moeten eerst nog wat werkzaamheden worden verricht, maar vanaf 2021 gaan we stoom afblazen bij de buren zodat zij er warmpjes bijzitten. Fijn dat de samenwerking zo verder kan worden uitgebreid!