Pilot met grondstof uit CO₂ en vliegas bij AVR

AVR gaat samen met het Britse bedrijf Carbon8 een pilot uitvoeren waarbij afgevangen CO₂ met vliegas wordt gecombineerd tot een grondstof voor de bouw.

Terug

De pilot wordt uitgevoerd bij de AEC van AVR in Duiven, zo meldt Carbon8. Het is voor het bedrijf de eerste pilot met CO₂-afvang bij een AEC. Met de pilot wil Carbon8 demonstreren hoe haar systeem, de CO₂ntainer, vliegas uit een AEC kan combineren met afgevangen CO₂, om zo een materiaal te produceren voor gebruik in de bouwsector.

Bij de installatie in Duiven wordt sinds een jaar CO₂ afgevangen, dat vervolgens wordt geleverd aan de glastuinbouw. Daarmee wordt circa 15 procent van de CO₂-uitstoot afgevangen. Voor de rest van de CO₂-uitstoot worden andere oplossingen ontwikkeld, waar de proef met Carbon8 dus onderdeel van is. Naar verwachting zal de pilot zo’n 100 ton van het bouwmateriaal produceren, met de mogelijkheid in de toekomst meer CO₂ van de installatie te gebruiken. Gezien het niveau van de rookgasuitstoot van AEC’s en de hoge kosten van het storten van as ziet het bedrijf aanzienlijke zakelijke kansen voor haar techniek, in Europa en wereldwijd.

AVR Duiven start samen met het Britse bedrijf Carbon8 een pilot waarbij afgevangen CO₂ met vliegas wordt gecombineerd tot een nieuwe grondstof voor de bouw, een soort grind.

Paula Carey, mede-oprichter en technisch directeur van Carbon8 Systems: “In nauwe samenwerking met AVR, op basis van onze ervaring met de cementindustrie en na positieve resultaten van laboratoriumtests, streven we naar een tweefasenstrategie voor het inzetten van onze technologie in de wereldwijde afvalenergiesector: eerst een proefproject uitvoeren en dan, indien succesvol, in commerciële exploitatie nemen. Idealiter doen we dit bij Duiven of elders binnen de activiteiten van AVR in Nederland.”

Michiel Timmerije, directeur Energie & Residuen bij AVR: “We zijn geïnteresseerd in de ecologische en commerciële mogelijkheden van de technologie van Carbon8 Systems. AVR zet zich voor 100 procent in voor het gebruik van oplossingen die optimaal gebruik maken van onze CO₂-emissies en de as die onze fabrieken produceren.”

Meer berichten:

AVR en CO2-afvang: de stand van zaken

Overal lees je over CO2 en klimaatverandering. De energiesector, landbouw en mobiliteitssector liggen onder vuur, omdat ze veel CO2 uitstoten. Ook bij de verbranding van afval komt dit broeikasgas vrij. Dat kan AVR niet voorkomen, maar we kijken wél naar het verminderen van onze CO2-uitstoot door het af te vangen voor hergebruik of opslag. De CO2-afvanginstallatie in Duiven is een eerste stap, maar ons streven is een klimaatneutrale verwerking van afval. Senior Projectmanager Strategische Projecten Hans Wassenaar vertelt over de laatste CO2-ontwikkelingen bij AVR.

Nieuwe doorbraak plasticrecycling in de Botlek

Vrijdag 22 april heeft wethouder duurzaamheid Arno Bonte van Gemeente Rotterdam de nieuwe innovatieve demo-recyclinginstallatie van OBBOTEC bij Plant One in de Rotterdamse Botlek geopend. De nieuwe installatie is mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het Rotterdams Energie Transitie Budget en EU-REACT subsidie, evenals de betrokkenheid van diverse partners.

Door AVR afgevangen CO2 geen afval meer

Op 7 augustus 2018 heeft AVR het verzoek bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ingediend om te beoordelen of de uit de rookgassen afgevangen CO2 bij de AVR-locatie Duiven de status einde-afval kon krijgen. De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat heeft op 17 februari 2022 formeel beslist dat onze CO2 geen afval meer is!

Hoe afval-energie-centrales CO2-uitstoot besparen

Nederlandse afvalenergiecentrales besparen CO2-uitstoot doordat zij voorkomen dat afval gestort wordt en ervoor zorgen dat er hernieuwbare energie en secundaire grondstoffen worden teruggewonnen. Het terugwinnen van grondstoffen uit afval is een pijler onder de transitie naar een circulaire economie. Meer hierover vindt u in de Afval Energie Barometer Q1.