Mechanisch scheiden heeft de toekomst!
In de afgelopen tien jaar heeft de scheidingstechniek snelle stappen vooruit gemaakt. Daardoor kunnen we niet alleen méér plastic en drankenkartons uit het restafval halen dan je thuis kunt doen, maar is dit ook nog eens van steeds betere kwaliteit.
AVR scheidt met sorteerlijnen, die dag en nacht draaien, maar liefst 215 miljoen kilogram restafval per jaar. Dat staat gelijk aan het restafval van ongeveer 1 miljoen mensen. De installaties zijn uitgerust met de nieuwste en modernste technische snufjes: vlakzeven, windshifters, ballistische scheiders, een schredder en near-infrarood scanners. Ongeveer tien tot vijftien procent van het afval dat over de band gaat bestaat uit plastics en drankenkartons en wordt met al die technieken onderschept. Dit plastic bestaat uit verschillende soorten: folies, 2D en 3D mixplastic. Het overgebleven restafval gaat verder via een band naar onze afval- en energiecentrale waar de rest weer een nuttige plek in de samenleving krijgt in de vorm van energie en grondstoffen.
Met nascheiding halen we drie tot vier keer meer plastic uit het afval.
– Marco van Velzen, procestechnoloog scheidingsinstallatie Rozenburg
“Van het plastic dat we met onze scheidingsinstallatie uit het huishoudelijk afval halen, bewaak ik de kwaliteit. Er is bijvoorbeeld wel eens gruis van nieuwe transportbanden in het plastic beland. Ik vind het leuk om in zo’n geval na te denken over praktische oplossingen. Want mijn doel is om een kunststofstroom over te houden waarmee weer het beste nieuwe product kan worden gemaakt. Het is enorm interessant om te zien waar de recyclingwereld nu staat en hoe snel die zich ontwikkelt. De kwaliteit van gescheiden kunststoffen gaat hard vooruit en de vraag naar sommige types stijgt. Neem polypropyleen, dat onder andere wordt gebruikt in stofzuigers. Dat type kunststof is niet aan te slepen nu steeds meer bedrijven overstappen op gerecycled polypropyleen in plaats van virgin materiaal. Nascheiding is een groot succes. Dat zien we niet alleen bij AVR zelf, ook de gemeenten merken dat. We bedienen er steeds meer. De cijfers zijn keihard: als je mensen zelf afval laat scheiden, kom je in stedelijke gebieden aan de vier of vijf kilo kunststof per jaar per inwoner, terwijl wij met de installatie vijftien tot twintig kilo halen. We hebben nog wel wat verbeterpuntjes. Zo vliegt het vuil uit het plastic alle kanten op en de installatie moet schoon blijven. En schoonmaken gebeurt nog handmatig. Daar kunnen we nog wel wat in leren.”
Marco van Velzen, procestechnoloog scheidingsinstallatie Rozenburg