Scheidingsinstallatie haalt nu ook plastic uit restafval Rotterdammers

De scheidingsinstallatie van AVR haalt nu ook plastic verpakkingen en drankpakken uit het restafval van alle Rotterdamse huishoudens. Scheiden van plastic, blik (metalen) en drankpakken is daardoor binnenkort niet meer nodig in de stad Rotterdam. Wethouder Bert Wijbenga van gemeente Rotterdam en CEO Yves Luca van afvalenergiebedrijf AVR namen dinsdagmiddag 21 mei de tweede lijn van de scheidingsinstallatie in gebruik, door de eerste Rotterdamse afvalzak op de lopende band te gooien.

Terug

Plastic straks bij het restafval

Nu nog scheiden Rotterdammers zelf hun plastic verpakkingen, blik (metalen) en drankpakken, ook wel PMD genoemd, door ze thuis apart te houden en in de speciale oranje PMD-container te gooien. Dat is met de scheidingsinstallatie niet langer nodig. Met geavanceerde machines wordt het PMD uit het restafval gehaald.

De komende tijd wordt de scheidingsinstallatie goed getest en aan het eind van het jaar stapt de gemeente Rotterdam helemaal over. Tot die tijd worden de speciale oranje containers voor plastic verpakkingen, blik en drankpakken gewoon nog gebruikt. Het thuis scheiden van glas, papier en karton, textiel en groente-, fruit- en tuinafval (gft) blijft belangrijk en blijft Rotterdam apart inzamelen.

We zijn verheugd dat we vanaf vandaag nog meer voor de stad Rotterdam kunnen doen in het realiseren van haar circulaire ambities. – Yves Luca

Gemak voor Rotterdammers

Wethouder Wijbenga: “We willen afval scheiden voor Rotterdammers zo makkelijk mogelijk maken. Ook willen we meer grondstoffen uit het afval halen om opnieuw te gebruiken. Door PMD met de nieuwe scheidingsinstallatie uit het restafval te halen, slaan we twee vliegen in één klap.” Rotterdammers hoeven thuis geen extra ruimte te reserveren voor het scheiden van plastic verpakkingen en drankpakken. Dat is een groot voordeel voor de 75% Rotterdammers die wonen in een appartement of flatgebouw. Daarnaast scheiden we in Rotterdam nog te weinig afval.

Rotterdammers scheiden zo’n 2 kg PMD per inwoner per jaar. Nog steeds belandt 34 kg bij het restafval. De scheidingsinstallatie van AVR zorgt ervoor dat ongeveer 27 kg PMD per Rotterdammer per jaar gerecycled kan worden. Het door de machine uit het restafval halen van PMD levert een flinke bijdrage aan de ambitie van Rotterdam om in 2050 in huishoudens geen afval meer te produceren. Het is van belang dat grondstoffen zo veel mogelijk hergebruikt en gerecycled worden. Grondstoffen worden namelijk steeds schaarser.

CEO van AVR Yves Luca: “We zijn verheugd dat we nog meer voor de stad Rotterdam kunnen doen in het realiseren van haar circulaire ambities. Veel Rotterdammers zitten er nu al warmpjes bij door de stadswarmte die we maken. Met het terugwinnen van kunststoffen en drankenkartons uit restafval maken we de cirkel nu rond.”

Bekijk hier een filmpje over hoe het scheidingsproces werkt of bekijk onze infographic.

Meer berichten:

Overslagstation AVR Utrecht krijgt metamorfose!

In 1977 is in Utrecht het Overslagstation Utrecht ofwel de OSSU gebouwd, waar het afval uit Utrecht naar toe komt. Het afval wordt daar gewogen en verzendklaar gemaakt om te verschepen naar Rozenburg. Het aantal wegingen ligt nu op 188 per dag. Daar is de OSSU niet meer op berekend, zeker niet nu we het afval vanuit bijna de hele provincie overslaan.

AVR schuift als expert aan bij IenW!

Adrie Huissoon, Adviseur duurzaamheid en huisvesting van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), wilde meer zicht op de afvalstromen van Rijnstraat 8. Want wat gebeurt er eigenlijk met de koffiebekers, het plastic en het gft-afval van het pand waarin IenW gevestigd is? Om die afvalstromen goed in kaart te krijgen, nodigde IenW diverse experts uit voor het programma: Afvalscheiding: tussen droom en daad”. Jasper de Jong, commercieel directeur AVR was één van de experts die zijn visie mocht geven.

Mechanisch scheiden heeft de toekomst!

In de afgelopen tien jaar heeft de scheidingstechniek snelle stappen vooruit gemaakt. Daardoor kunnen we niet alleen méér plastic en drankenkartons uit het restafval halen dan je thuis kunt doen, maar is dit ook nog eens van steeds betere kwaliteit.

AVR in EenVandaag

Onze commercieel directeur Jasper de Jong was woensdag 2 september te zien in het tv-programma EenVandaag. Centraal stond het vraagstuk van afval scheiden bij de bron of doormiddel van nascheiding. En als je een expert zoekt op het gebied van afval scheiden? Dan kom je bij AVR.