In gesprek met Rob Schoorl over de kwaliteit van bodemas

De kwaliteitsnormen voor bodemas zijn de laatste jaren steeds strenger geworden. Een nieuwe, slimme installatie helpt ons om makkelijker aan deze eisen te voldoen én verbetert het verbrandingsproces. Senior Projectmanager Energy & Residues, Rob Schoorl, vertelt over deze innovatie en hoe die in Rozenburg al duidelijke voordelen oplevert.

Terug

Onze bodemas wordt door bedrijven zoals Heros omgezet in nieuwe bouwstoffen en grondstoffen. Het is belangrijk dat de bodemas zo min mogelijk onverbrand en grof materiaal bevat. Deze materialen worden verwijderd en teruggestuurd naar AVR voor herverwerking. Dat is een kostbaar proces, legt Rob uit. “Het is veel efficiënter als wij dit materiaal zelf uit de bodemas halen. En dat doen we sinds kort.”

Zeven en meten

De nieuwe Bodemas Voorbewerkingsinstallatie (BVB) speelt hierin een sleutelrol. Eerst verwijdert de installatie het schroot uit de bodemas, dat later verkocht wordt. Het resterende materiaal wordt gezeefd, en het onverbrande afval groter dan 100 millimeter gaat terug naar de bunker voor een nieuwe verbrandingsronde. De ‘schone’ bodemas die overblijft, gaat naar Heros voor verdere verwerking.

Rob: “We hebben nu ook de mogelijkheid om zelf automatisch representatieve monsters van de bodemas te nemen. Voorheen waren we afhankelijk van externe partijen, zoals Heros, voor de analyses. Nu kunnen we de monsters in onze eigen installatie verzamelen en snel laten onderzoeken in ons laboratorium. Dankzij de wekelijkse resultaten kunnen we het verbrandingsproces meteen bijsturen als de kwaliteit van de bodemas niet voldoet. De monsters zijn erkend door Heros, waardoor er geen discussie ontstaat over de betrouwbaarheid.” De voordelen van deze verbeteringen zijn groot. “Allereerst kunnen we beter de continuïteit van de afvoer van de bodemas borgen. Als de kwaliteit van onze bodemas niet aan de afspraken met Heros voldoet, kan onze levering worden geweigerd, wat zowel logistieke als economische problemen veroorzaakt. Dit risico willen we uiteraard vermijden. Daarnaast voorkomen we extra kosten voor het terughalen, verwerken of afvoeren van onverbrand afval.”

Veelbelovende resultaten

Rob is enthousiast over de eerste resultaten. “Sinds begin oktober is de nieuwe installatie in bedrijf, tegelijk met de opstart van Rozenburg. Logischerwijs verliep het verbrandingsproces in de eerste weken nog niet optimaal, wat leidde tot een hoog percentage onverbrand afval. Dankzij onze installatie konden we het meeste van dit materiaal verwijderen, waardoor de bodemas zonder problemen verder verwerkt kon worden.”

Ook in Duiven wordt een vergelijkbare installatie voorbereid. Hoewel de schaal daar kleiner is, speelt dezelfde problematiek rond bodemas, en biedt de installatie voordelen. “De investering in deze technologie is noodzakelijk om aan de steeds strengere eisen te voldoen en de kosten van het verwerken van bodemas onder controle te houden.”

Meer berichten:

Leren door simuleren!

Sommige situaties kun je niet in de praktijk oefenen, want dan ligt heel AVR stil – en dat willen we natuurlijk voorkomen. Daarom trainen onze operators met een computersimulator. Zo leren ze veilig alle ins en outs van het verbrandingsproces, zonder de dagelijkse operatie te verstoren.

Van gedachten wisselen met… Jeffrey en Marco

Deze keer vroegen we Jeffrey van der Leij (links) en Marco van Nimwegen (rechts) van AVR Rozenburg of ze ‘ALTIJD BEREIKBAAR’ moeten zijn voor hun werk. Vinden zij dit noodzakelijk en zijn ze het met elkaar EENS of juist ONEENS? Hieronder hun inzichten en verrassende antwoorden…

Een jaar na de brand zit afvalbedrijf AVR met grootste vastgoedclaim ooit!

Als een enorme brand bij de Rotterdamse afvalcentrale AVR eind september 2023 na ruim twee dagen eindelijk is geblust, overheerst bij ceo Yves Luca de opluchting: er zijn geen doden of gewonden gevallen. Hij beseft dan nog niet hoeveel ellende hem nog te wachten staat. ‘We waren verzekerd tot €500 mln. Daarmee redden we het waarschijnlijk niet.’

De eerste vraag voor de financial is: wie gaat dit betalen?

Een grote brand legde vorig jaar de grootste installatie van afvalverwerker AVR bijna een jaar stil. Wim Geuze, manager controlling, en zijn team van 10 controllers moesten flink aan de bak om operationele en financiële oplossingen te vinden en het bedrijf draaiende te houden.