PERSBERICHT

Gemeente Nieuwegein kiest voor nascheiding bij AVR

Rozenburg, 2 februari 2021 – Vanaf januari 2021 heeft ook de gemeente Nieuwegein gekozen voor nascheiding bij AVR. De wethouder gooide zelf de eerste zak in de installatie. In voorgaande jaren gingen andere Nederlandse gemeenten hen voor waaronder Leiden, Rotterdam, Utrecht, Terneuzen en Den Bosch.

Terug

AVR heeft sinds eind 2018 een scheidingsinstallatie draaien waarmee voor gemeenten PMD (Plastic, Metaal en Drankpakken) uit huishoudelijk restafval wordt gehaald om er vervolgens nieuwe producten van te laten maken. Er is en blijft ruimte voor andere gemeenten om ook deze keuze te maken. Afgelopen jaar zijn al ruim 25 miljoen kilo plastics en drankenkartonnen uit het restafval gehaald en gerecycled.

Meer dan dertig medewerkers uit de Rotterdamse regio zijn dag en nacht bezig om de nascheidingsinstallatie te laten draaien. Continu werken zij aan verbeteringen waardoor de kwaliteit van het PMD verbetert en in de toekomst meer afvalstromen gescheiden kunnen worden. Een ander bijkomend voordeel is dat de capaciteit van de installatie ieder jaar toeneemt, waardoor het aantal gemeenten dat gebruik kan gaan maken van de AVR installatie zeker nog kan groeien. Daarnaast vindt de verdere sortering nu plaats in Amsterdam bij Plastic Recycling Amsterdam, heel wat dichterbij dan Duitsland waar het voorheen naartoe ging. Bij Plastic Recycling Amsterdam wordt met een innovatieve techniek meer dan 85% hoogwaardig plastic gesorteerd en gerecycled.

AVR werkt graag samen met partners en gemeenten om betere resultaten te behalen. Zo hebben we de “Duurzame Tegel” ontwikkeld waarmee gemeenten hun eigen restafval terug kunnen krijgen in de vorm van stoeptegels. Ook zijn we in staat geweest om in Europa de eerste CO2-afvanginstallatie bij een afvalenergiecentrale te bouwen. Dit door goed met de glas-en tuinbouw sector samen te werken.

Zo krijgen we regelmatig vragen van gemeenten om mee te denken met Regionale Energie Strategieën die gemeenten en provincies aan het opstellen zijn. We kijken ook hoe onze duurzame energie kansen kan bieden voor directe buurtgemeenten als Rozenburg, Brielle, Westvoorne en Hellevoetsluis.

OVER AVR

AVR is gespecialiseerd in de verwerking van diverse soorten restafval en zet dit restafval om in energie en grondstoffen voor huishoudens en bedrijven. Het is onze ambitie om een schone wereld te creëren waarin niets onbenut blijft. AVR maakt wat waardeloos is weer waardevol.

NOOT REDACTIE (NIET TER PUBLICATIE)

Voor meer informatie en/of High Res beeldmateriaal kunt u contact opnemen met: Marie-Claire van der Schoor, woordvoerder AVR, 06-10534105.

Meer berichten:

Welke tas is het beste voor het milieu?

Ga je boodschappen doen of winkelen? Neem dan je eigen stevige tas mee. Gratis plastic tasjes zijn sinds begin 2016 verboden. Daardoor is het aantal plastic tassen met 80 procent afgenomen naar 35 plastic tassen per persoon per jaar. Een papieren tas is niet beter voor het milieu.

Het Groene Woud is twee AVR-bomen rijker!

Bij AVR blijft ‘zero waste’ het uitgangspunt, ook op het gebied van CO2. We zijn goed op weg met het afvangen van CO2, doorleveren aan de glastuinbouw en het verwerken tot bouwstof, maar soms moet je je meerdere erkennen. In dit geval in een boom. Die neemt CO2 niet alleen op, maar maakt er ook nog eens zuurstof van!

Duurzame werkplek voor AVR Duiven

AVR Duiven is gevestigd op het duurzaamste Nederlandse bedrijventerrein van 2020! Bedrijventerrein Innofase deed mee aan de Circular Economy Award, met prestigieuze mededingers als het Schiphol Trade Park en het Werkspoorkwartier in Utrecht. Uiteindelijk werd Innofase uitgeroepen tot ‘het beste voorbeeld van de circulaire economie.’ Het resultaat van goed teamwork!

Importheffing op afval? Dat kan groener!

December 2019: het Urgenda-vonnis verplicht de Nederlandse Staat om meer te doen tegen de uitstoot van broeikasgassen. Dat leidde er begin 2020 toe dat het kabinet een importheffing invoerde op afval. AVR roept nu samen met ARN, Attero en EEW onder de naam ‘De Afvalvergroeners’ op tot afschaffing van de importheffing. Niet op basis van onderbuikgevoel, maar met cijfers en feiten. AEC’s leveren namelijk juist een duurzame bijdrage aan de transitie naar een circulaire economie in 2050!

Mechanisch scheiden heeft de toekomst!

In de afgelopen tien jaar heeft de scheidingstechniek snelle stappen vooruit gemaakt. Daardoor kunnen we niet alleen méér plastic en drankenkartons uit het restafval halen dan je thuis kunt doen, maar is dit ook nog eens van steeds betere kwaliteit.